Читај ми!

Десет историјских „шема“ за брзо богаћење

Продавање Ајфелове куле, знаменитости Њујорка, али и земљишта непостојеће земље, проневере са чековима, зарада на сопственој, стварној или лажној, болести, контакт са мртвима, само су неки од начина на које су се људи кроз историју богатили „на брзину“.

На сваку интелигентну особу која је променила свет на боље, долази један паметњаковић који је своју памет искористио како би се „на брзака" обогатио.

Понзијева шема

Карло Понзи је био бизнисмен италијанског порекла, који је „ординирао" по Сједињеним Државама и Канади почетком 20. века. Својим „партнерима" је обећавао да ће им новац који су му дали вратити за 45 дана са каматом од 50 одсто. Интересантно је што је у почетку то заиста и радио и то тако што је старим клијентима давао новац који је добијао од нових, што је постало познато као „Понзијева шема" за богаћење.

Пудинг шема

Да овакве шеме нису резервисане само за далеку прошлост, говори и случај из 1999. године. Тада је наставник Дејвид Филипс схватио да ако купи 12.150 чашица пудинга (и потроши за њих 3.500 долара) добија, захваљујући посебној акцији која је била у току, 1,25 милиона миља у авионском саобраћају, односно бесплатних 50 летова широм Сједињених Држава.

Избор је пао на пудинге, јер су они били најјефтинији производ компаније која је покренула акцију "Healthy Choice" и која је нудила за сваких десет бар-кодова који им се пошаљу, 500 миља лета. На крају, Филипс је још учинио и добро дело, донирајући пудинг у добротворне сврхе, што му је обезбедило и одбитак пореза.

Ухвати ме ако можеш

Френк Абагнејл Јуниор је човек који стоји иза једне од највећих превара са чековима. Пре свог 21. рођендана успешно се представљао као пилот, адвокат, професор универзитета и доктор. Лажне чекове је „делио" по свим државама САД као и у још 26 других земаља. Према његовим авантурама снимљен је филм Ухвати ме ако можеш са Леонардом Дикапријом у главној улози.

Милион лажи

Џејмс Фреј је написао књигу под називом A Million Little Pieces о његовој криминалној прошлости и борби са наркотицима. Књига је постала хит, добио је армију обожаватеља и зарадио милионе, но читава прича је заправо била лаж.

Када си у недоумици, тужи!

Стела Либек, 79-годишња жена из Албукеркија у Новом Мексику, просула је чашу „Мекдоналдсове" кафе у крило и претрпела опекотине трећег степена. Тужила је комапнију „Мекдоналдс" и одбила да јој плате само болничке трошкове када су јој понудили, а на крају је добила читавих милион долара одштете.

На вези са духовима

Сестре Фокс су живеле у 19. веку и биле познате по томе што су наводно могле да комуницирају са духовима. Због овог „дара" годинама су лепо зарађивале, да би на крају признале превару и дочекале крај у сиромаштву.

Глуми болест, узми паре

Један од скоријих примера преваре је свакако онај иза којег стоји Лори Стили, жена из Њу Џерзија која се две године претварала да има рак бешике у поодмаклој фази. Чак је и своју децу лагала, а путем донација успела је да се домогне десетина хиљада долара. Чак је написала и књигу о својој „борби".

Ајфелова кула на продају

Виктор Лустиг је био познати преварант, који се прославио генијалном идејом да прода Ајфелову кулу у „старо гвожђе". Када је прочитао у новинама о стању у којем се налази торањ, послао је писма многим трговцима метала, представљајући се као државни званичник који тражи купца.

Град лажи

Лустигов колега је свакако Џорџ Паркер, који га је и надмашио. Паркер је „распродавао" знаменитости Њујорка, укључујући и Медисон сквер гарден, Музеј „Метрополитен", Статуу Слободе, гробницу генерала Гранта и најпопуларнију „робу" – Бруклински мост, који је „продавао" два пута недељно – годинама!

Лажна земља

Можда је најгенијалнија превара од свих била она на коју се осмелио Шкот Грегор Мекгрегор, који се након боравка у Јужној Америци вратио у Енглеску. Овај авантуриста измислио је читаву земљу коју је назвао Појаис, чак је направио и водич у којем описује сва природна и рудна богатства те острвске земље.

Више од 250 људи поверовало је у обећану земљу и Грегору платило за земљиште у будућој колонији. Док су схватили да су преварени, спретни Шкот је већ био у Француској, продајући парчиће обећане земље и тамошњим наивцима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи