Читај ми!

Поносан на прадеду и планину Путник

Потомак Радомира Путника, Зоран Ивковић, подржаће рад српске заједнице у Калгарију која је недавно поставила спомен-плочу чувеном војсковођи на канадској планини која је названа по српском војводи. Почаствован сам и поносан, каже праунук великог Путника.

Спомен-плоча посвећена војводи Путнику, на планини која носи његово име, откривена је недавно у подручју Стеновитих планина у широј околини Калгарија, у канадској провинцији Алберта.

Мало ко је знао да су Канађани још 1918. године тако назвали једну планину одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске (1912-1916) и првом српском војводи Радомиру Путнику (1847-1917).

Вест дописника Бете из Канаде коју су пренели бројни домаћи медији допрла је и до праунука војводе Путника Зорана Ивковића, 73-годишњег електроинжењера који живи у Немачкој, али сваке године посећује родну Србију.

Ивковић је успоставио контакт са овлашћеним нотаром Србије у Калгарију Милицом Опачић изражавајући задовољство што канадска планина носи име његовог прадеде.

„Врло сам почаствован и поносан и заинтересован за даљи рад српске заједнице у Калгарију", написао је Ивковић.

Према његовим речима, војвода Путник има још живих потомака и он је један од оних који чувају успомену на славног сродника.

Ивковић је упућен у живот и дело свог прадеде који је, између осталог, на основу одлуке Војног министарства и Главног генералштаба, пре 100 година, 24. децембра 1912. донео решење о формирању Ваздухопловне команде у Нишу, чиме су постављени темељи српског војног ваздухопловства.

Праунук војводе Радомира Путника је и добротвор који помаже свој народ прилозима за српску цркву, дечје болнице и на друге начине

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво