Читај ми!

Мајански календар, смак света и неистине

Грозница због смака света не јењава! Црна предсказања, због којих широм планете хиљаде људи тражи спас на необичним местима, научници демантују. Онима, који су у жељи за зарадом, комерцијализовали ујдурму око древног календара јужноамеричких Индијанаца, Маје поручују: Престаните да ширите неистине!

Од Аргентине, преко Србије до Кине, као печурке ничу кампови оних који траже спас од апокалипсе.

Сваки десети становник планете верује у пророчанство засновано на, како тврде потомци Маја, погрешном тумачењу њиховог календара, према којем ће 21. децембар бити крај цивилизације.

Житељи француског села Бигараш су на ивици живаца због еуфорије ходочасника, који верују да је ту уточиште.

Има оних који тврде да ће регенерисати човечанство енергијиом коју имају, што локално становништво види као превару.

Главе оних који верују у смак покушавају да охладе Маје објашњењем да се 21. децембра завршава један календарски циклус од 5.125 година и почиње нови.

Календар Маја има 13 краћих циклуса, од по 394 године.

„Двадесет првог децембра завршава се један циклус мајанске културе. То није веровање да ће се нама или свету догодити било шта трагично", објаснио је Педро Уикаб Меј представник локалних Маја.

И научници кажу да крај једне ере у мајанском календару не значи и крај света.

„Из календара древних Маја сазнајемо да се 21. децембра завршава један временски циклус у њиховом мерењу времена и почиње други. Дакле, то је као Нова година", нагласио је немачки историчар Томас Бургер.

Многи, ипак, прижељкују да је реч о још једном промашеном предвиђању.

Погрешно тумачење мајанског календара највише је обрадовало трговце који користе шансу да зараде. Као алва продају се сувенири, опрема за преживљавање, чак и посебно вино потребно пред смак света.

Па, живели!

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво