Читај ми!

Маје нису прорекле смак света!

За Маје 21.12.2012. године није дан који значи крај света, поручују научници са скупа у Мериди на југу Мексика. Мајанско пророчанство постоји, али се не односи на апокалипсу, већ на свакодневне догађаје попут суша, или избијања епидемија.

Стручњаци тврде да Маје нису прорекле да ће крајем ове године наступити апокалипса, како се до сада веровало.

Археолози и антрополози тврде да мајанско пророчанство постоји, али да се не односи на крај света. Апокалиптичке визије које су присутне више од 1.000 година у западној, хришћанској цивилизацији, нису својствене мајанском поимању света.

Тема одржаног скупа у Мериди, на југу Мексика, био је мајански календар који се састоји из бактуна - периода од 394 године.

Посебан значај за Маје имао је број 13, тако да ће, ако се време рачуна од 3114. године пре нове ере, како је утврђено мајанским календаром, 13 бактуна (5.125 година) истећи 21. децембра 2012. године.

Алфредо Барера из Мексичког инситута за антропологију и историју, рекао је да Маје јесу предвиђале будућност, но да се овакви значајни датуми односе на свакодневне догађаје попут суша или избијања епидемије.

„Маје јесу прорицале, али њихова пророчанства нису фаталистичка. Имајући у виду њихово циклично схватање историје, она су се односила на понаваљање догађаја", сматра Барера.

Стручњаци тврде да су се древне Маје, чија је „класична" култура процват доживела између 900. и 300. године пре нове ере, изузетно занимале за будућност, укључујући и догађаје који ће наступити много после 21. децембра ове године.

„Постоје многи споменици Маја који сведоче о њиховом бављењу догађајима далеко после 2012. године", наводи антрополог Џефри Брасвел са Универзитета у Сан Дијегу, у Калифорнији.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво