Читај ми!

Мистериозни поглед настао случајно?

На Мона Лизи није тајанствен само њен осмех. Ђоконда је пре извесног времена, под специјалним осветљењем професора Котеа, открила још 25 тајни о себи и изнова изменила уврежена мишљења стручњака. Обрве је највероватније имала, али су временом избледеле или су постале „жртве“ лошег чишћења слике, сматра Француз.

Многе Мона Лизине тајне – конкретно 25 непознатих чињеница – откривене су скенирањем најчувеније Леонардове слике специјалном камером која користи 13 филтера за 13 врста светлости, од ултраљубичасте до инфрацрвене.

Француз Паскал Коте, оснивач „Лумијер технологије" и творац ове мултиспектралне камере од 240 мегапиксела која „види" сваки слој боје и лака на слици, истакао је да на овај начин гледана, славна лепотица добија шире лице, наглашенији осмех и другачији израз у очима.

„Као инжењеру и научнику, мени све мора бити логично. А није ми било логично раније мишљење да Мона Лиза нема обрве ни трепавице", објаснио је професор Коте.

Увећани приказ (24 пута) левог ока открио је покрет четкицом, додуше један једини у пределу обрве. Француз сматра, иако је било више насликаних длака, да су временом избледеле или су постале „жртве" лошег чишћења слике.

Још један предмет дугогодишњих дискусија била је десна рука мистичне жене на слици, јер положај руке преко стомака није био уобичајен за стваралаштво тог периода.

Ипак, њен положај и положај зглоба који је Да Винчи насликао касније, био је нашироко копиран од стране савременика, који су често копирали великог мајстора, иако углавном нису баш тачно знали зашто.

Коте је открио да се пигменти иза десног зглоба савршено поклапају са онима на покрову Мона Лизиних колена. Посматрањем при инфрацрвеној светлости постало је јасно да је зглоб у необичном положају управо због тога што придржава прекривач.

Испод слојева боје такође се при одређеној светлости помаљају скице које је Да Винчи радио, што је видљиво по прсту леве руке који је, после премишљања, очигледно променио положај.

„Кад (под специјалном светлошћу) погледате леву руку, приметите први положај прста. Чак се и славни Леонардо двоумио", констатовао је Коте.

Професор је додао да поглед на славно дело при другачијој светлости даје потпуно нови осећај и перспективу слике.

„Чим станете пред увећану представу Мона Лизе под овим светлом, схватите зашто је толико славна. Али, то је нешто што морате да видите својим очима", нагласио је Француз.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво