Читај ми!

„Радозналост“ на Марсу!

Возило „Кјуриосити“ Америчке агенције за истраживање свемира спустило се на површину Марса и окончало пут дуг 570 милиона километара! Почиње потрага за могућим доказима живота на Црвеној планети.

После пута од 570 милиона километара точкови возила америчке агенције НАСА напокон су дотакли површину Марса!

„Не могу да верујем. Ово је невероватно!", отело се Алану Чену, заменику вође тима за спуштање ровер возила Кјуриосити на Марс, када су на Земљу стигле прве фотографије стеновитог терена. 

Снимци са Марса стигли су убрзо после обрушавања сонде кроз атмосферу Црвене планете и кочења падобраном и ракетама.

Капсула са ровер возилом названим Кјуриосити (Curiosity - Радозналост), лансирана је са Земље у новембру 2011. године.

Циљ мисије је да се по спуштању највеће машине која је икада послата у космос истражи тло у потрази за могућим доказима живота.

Кјуриосити је опремљен инсутрументима за испитивање стене у кратеру Гејл, једном од највећих удубљења на Марсу, у потрази за траговима микроорганизама.

Значај мисије препознао је и амерички државни врх. 

„Успешно спуштање Кјуриоситија, најсофистицираније научне лабораторије која је икад слететла на другу планету, представља изузетно технолошко достигнуће које ће служити као понос нације и у далекој будућности", поручио је председник САД Барак Обама, а пренео АФП. 

Са потрошене две и по милијарде долара, мисија која је, такође, названа Кјуриосити, најскупља је мисија на Марс до сада.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво