Читај ми!

Откривено „читаво крдо“ мамута!

Носку и Вики придружиће се још пет, можда шест мамута! Након сензационалног открића од пре неколико дана пронађене су нове кости које су, према речима директора Археолошког пројекта „Виминацијум“, Миомира Кораћа, „светска посластица“. Кости су пронађене на 10 метара удаљености од Вике, на месту где је некада било Панонско море.

У близини скелета мамута пронађеног пре неколико дана у Виминацијуму, пронађене су нове кости, а директор Археолошког пројекта „Виминацијум" Миомир Кораћ каже да је реч вероватно о пет или шест мамута.

Кораћ је у изјави Танјугу рекао да је у наставку истраживања после открића дела скелета мамута пре неколико дана, на сваких 30 метара пронађена по још једна кост, што је, додао је, потпуно невероватно, јер то значи да је ту закопано пет, можда чак и шест мамута.

Он је додао да се различите кости налазе на простору локалитета Носак површине између једног и два хектара, и да је то заиста феномен.

„Просто не знам шта да кажем, у шта све то може да се изроди, просто је невероватно, сада је почело пажљивије истраживање целог тог дела. Иако употребљавамо сву могућу технику у разоткривању, нисмо видовити и не знамо шта да очекујемо", узбуђено је испричао Кораћ.

Кораћ је најавио да ће урадити инфрацрвене снимке, како би добили што бољу слику тог простора, пробаће да рашчисте терен и да геофизичким методама, које могу да детектују кости на већим дубинама, виде докле оне сежу.

„Више није у питању само један мамут и једна кост. Ово је светска посластица јер таквих места нема у свету", истакао је Кораћ, подсетивши да се сви мамути до сада пронађени широм света налазе у музејима.

Он је рекао да ће, нажалост, морати да изместе скелет мамута Вике, откривен 2009. године, који је такође светски раритет, јер је то једини мамут у природном амбијенту где је и пронађен.

Кораћ је рекао да су нове кости пронађене на 10 метара удаљености од Вике, на месту где је било Панонско море које се повлачило, те да је могуће да је на самом локалитету некада било мало острво где су се мамути затекли.

Ово откриће је потпуно изненађење и сматра се да би држава требало одлучније да стане иза тога.

„Све то захтева велика средства и ми смо свесни свеопште кризе која нагриза наше друштво. Морамо бити реални, али то не значи да се нећемо трудити да урадимо најбоље могуће. Сматрам да држава треба више пажње да посвети археологији, која свуда у свету доноси новац", истакао је Кораћ.

„Искористимо шансу и доведимо на основу овог открића, на основу наше праисторије, Лепенског вира, Винче, 300.000 до 500.000 туриста и обезбедимо 300 милиона евра обртних средстава и сигуран сам да ће то донети милионе индустрији", поручио је Кораћ.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво