Читај ми!

Цртани филм као религија

Jaпаном се шири феномен „ходочашћа на света места“ из цртаних филмова, у којима млади настоје да идентификују и посете улице и објекте који се појављују у анимираним филмовима. Неки од обожавалаца сматрају својом животном мисијом да буду прва особа која ће пронаћи и на интернету објавити локацију новог „светог места“.

У Јапану се шири нови феномен масовне културе: обичај да стотине обожавалаца цртаних филмова организовано посећују улице и објекте који се појављују у њиховим омиљеним цртаним серијама и стриповима.

Они таква места називају „светим", а вишедневне туре у којима настоје да покрију сва релевантна места из цртаћа „ходочашћем".

Јапански стручњаци за медије кажу да већ постоји око 400 локација у Јапану које су на сајтовима фанова јапанске анимације означени као „светилишта" и да се они углавном налазе у мало познатим насељима у унутрашњости земље.

Важно је бити први 

На јапанским телевизијама последњих дана учестали су интервјуи са oбожаваоцима, који стоје у редовима од више стотина људи како би ушли у двориште мале локалне школе, или шинто храма и фотографисали и додирнули места које на телевизији посећују цртани јунаци.

Неки од њих посвећују све своје слободно време потрази за зградама, улицама и раскрсницама које се појављују у цртаћима, како би били први који су путем интернета публици објавили локацију тих места у стварном животу.

У основи овог новог туристичког феномена налази се промена у карактеру саме јапанске анимације. Стручњаци кажу да је последњих деценија за њу била карактеристична тенденција да се за сцену на којој се одвија радња стрипа или цртаћа узимају фиктивне школе, градови или земље.

Међутим, у последњих четири, пет година све је више реалистичних цртаних серија чија је радња смештена у насеља која стварно постоје, при чему знатан број цртаћа за позорницу има мала, непозната места у унутрашњости.

Мањак средстава створио нови стил 

Нови талас у анимацији, сматра се, започела је мала продукцијска кућа "Progressive Animation Works" из забачене и ретко насељене префектуре Тојама, на обали Јапанског мора.

Директор те куће, Кенђи Хорикава, изјавио је јапанским медијима да његова фирма, једноставно, није имала довољно аниматора и економских ресурса да би могла да проведе много месеци на цртању, па је, захваљујући новим технологијама, прибегла једноставној техници фотографисања локалних улица и претварања тих дигиталних фотографија у цртане помоћу компјутера.

Иначе, милиони Јапанаца редовно учествују у религијским церемонијама као што су новогодишње посете и молитве у будистичким храмовима и шинто светилиштима за добро здравље и успех у тој години, на традиционалним регионалним фестивалима посвећеним шинто божанствима, те се у склопу фирме или индивидуално моле за успех у послу или на пријемним испитима, за безбедност у саобраћају, при порођају и слично.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво