Читај ми!

Свемирска олуја стиже!

Геомагнетна олуја, изазвана ерупцијом коронарне масе на Сунцу у ноћи између 6. и 7. марта, стићи ће данас до Земље и може изазвати ометање високофреквентне радио комуникације, ГПС система и електричних мрежа.

Највећа свемирска олуја у последњих пет година великом брзином се приближава Земљи, претећи да поремети функционисање електричних водова, ГПС система, сателита и авионске летове, упозоравају стручњаци.

Олуја би требало да погоди нашу планету данас и да траје до сутра, а очекује се да ће изазвати сметње у раду неких електричних и електронских уређаја, али ће становницима у деловима централне Азије омогућити да виде аурору бореалис или северну поларну светлост, вечерас када падне мрак.

„Временске прилике у свемиру су постале веома интересантне у последња 24 часа", изјавио је Џозеф Канчис, амерички стручњак за време у свемиру у Националној океанској и атмосферској администрацији (NOAA), преноси АФП.

НАСА је такође упозорила на озбиљну олуjу која ће погодити и Земљу и Марс, као и неке кључне сателите те свемирске агенције.

„Узбуркавање" је почело у недељу увече, у активном региону Сунца под ознаком 1429, и то великом тзв. соларном бакљом, праћеном ослобађањем соларних ветрова и плазме, што је познато као ерупција короналне масе, која сада јури ка Земљи брзином од 6,4 милиона километара на час.

У ноћи између уторка и среде уследиле су још две соларне бакље праћене ерупцијом короналне масе, и довеле до велике геомагнетске и соларне радијације чији је ниво три на петостепеној скали.

НАСА истиче да је прва од поменуте две бакље у ноћи између 6. и 7. марта - класификована као потентна "X" класа и иде право ка нашој планети - највећа ове године и једна од највећих у овом циклусу познатом као соларни минимум, започетом почетком 2007. године.

Заправо је друга по јачини, одмах иза августовске (2011), а до Земље би, по средњеевропском времену, требало да стигне данас у 6.25, плус-минус седам часова.

„Таква ерупција короналне масе може изазвати јаку геомагнетну олују, што резултира спуштањем поларне светлости на нижу географску ширину, са могућим ометањем високофреквентне радио комуникације, ГПС система и електричних мрежа", потврдила је НАСА.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво