Читај ми!

Руси оживели биљку из леденог доба!

На основу ткива биљке пронађене у сибирском леду, старе око 30.000 година, руски научници су успели да оживе целу биљку! То је пионирски експеримент на путу ка оживљавању разних других биљних и животињских врста, попут мамута или крзнених носорога.

Руски научници саопштили су да су успели да оживе целу биљку – цвет из леденог доба – у пионирском експерименту који би могао да послужи оживљавању разних других биљних, али и животињских врста.

Научници тврде да је Silene stenophylla најстарија биљка која је икада „оживљена" и да већ сад производи беле цветове и семенке.

За експеримент је коришћено ткиво биљке пронађено у сибирском леду и старо више од 30.000 година.

Стручњаци тврде да експеримент доказује, да лед служи као природно спремиште древних облика живота. Своје налазе научници су објавили у америчком стручном часопису Proceedings of National Academy of Sciences.

„Сматрамо да је од суштинске важности да наставимо са истраживањем леда у потрази за древним спремиштем древног живота који је, хипотетички, нестао одавно са лица земље", навели су стручњаци у тексту.

Канадски научници раније су већ регенерисали неке знатно млађе биљке из семена пронађеног у животињским јазбинама.

Светлана Јашина са Института за биофизику Руске академије наука рекла је да оживљена биљка личи на биљку која још увек расте у истом подручју североисточног Сибира.

„То је издржљива и прилагодљива биљка", рекла је Јашина агенцији АП. Она је додала да се нада, да ће тим наставити свој рад и регенерисати још биљака.

Руски тим пронашао је одговарајући плод после испитивања десетина фосилних остатака пронађених у леду на десној обали реке Колиме, на североистику Сибира.

Фосилни остаци стари између 30.000 и 32.000 година били су потпуно залеђени, због чега је инфилтрација воде била немогућа и тако је створена ледена комора, која је плод изоловала у потпуности од спољашњих утицаја.

Фосили су пронађени у јазбинама веверица, које су своје брлоге копале у земљи и пуниле их најпре сеном, а потом и длаком. Јазбине се налазе 38 метара испод тренутне површине леда.

Један од аутора студије, Станислав Губин, сматра да би овај подухват могао да помогне и у „оживљавању" и сисара из леденог доба, попут мамута или крзнених носорога.

Јапански научници већ раде у истој области у потрази за остацима мамута, али се Губин нада да ће Руси бити први који ће пронаћи смрзнуто животињско ткиво које би искористили за регенерацију.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво