Читај ми!

Прве планетарне животиње откривене у Намибији?

Фосили сунђерастих бића "Otavia antiqua", потенцијално наших најстаријих предака, откривени су у Намибији. Њихови најстарији примерци живели су пре око 760 милиона година у првим земаљским океанима, тврде научници, што значи да су за око 150 милиона година старији од најстаријих познатих животиња.

Научници који раде у Националном парку „Етоша", у Намибији, открили су сунђерасте фосиле за које тврде да су прве животиње на Земљи, што би значило да су животиње настале чак 150 милиона година раније него што се до сада мислило, преноси данас АФП.

Малени рупичасти фосили бића, названих Otavia antiqua, пронађени су у том парку и на другим местима по Намибији, у стенама старим између 760 и 550 милиона година, саопштио је десеточлани тим међународних истраживача у чланку објављеном у научном журналу South African Journal of Science.

Откриће је кулминација 15-годишњег истраживања јужноафричког палеонтолога Боба Брејна по намибијској пустињи.

Све ово значи да су се животиње, за које се претходно мислило да су настале пре 600 и 650 милиона година, заправо појавиле 100 или 150 милиона година раније, тврде аутори.

То такође значи да су ови сунђерасти фосили, величине зрна прашине, прекривени рупицама које су пуштале течност да циркулише њиховим телима, били наши преци, рекао је ко-аутор Тони Прејв, геолог са Универзитета „Сент Ендруз" из Шкотске.

„Када би се гледало породично стабло и када би се дошло до групе која се зове предак свих животиња, то би била њихова пра, пра, пра, пра, пра, прабаба", рекао је АФП-у Прејв и додао да верује да је Otavia живела у мирним водама, као што су лагуне.

„Генерално, нивои кисеоника били су нижи од данашњих, а температуре више. Otavia је највероватније делила свој свет са алгама и бактеријама којима се хранила. Начин на који се хранила има везе са микроскопским рупицама на телима ових примитивних сунђера. Пошто немају стомаке, плен је вероватно увлачен у унутрашњу шупљину, где је варен. Остатак би био избациван кроз исте рупице", објаснио је Прејв.

Геолог је објаснио да се фосилни докази да су животиње настале пре 760 милиона година уредно уклапају у оно што су претпостављали генетичари посматрајући „молекуларни сат", средство за мерење старости рода гледајући у процентуалну разлику између њиховог ДНК и ДНК других врста.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво