Читај ми!

Јес' ти бува или жаба?

Можда жаба јесте минијатурна, али је откриће велико! Са својих 7,7 милиметара дужине, Paedophryne amauensis је сигурно најмања жаба на свету, али највероватније и најмањи од 60.000 познатих планетарних кичмењака.

Жаба пронађена на Папуи Новој Гвинеји најмања је жаба на свету, објављено је у стручном магазину PLoS One.

Paedophryne amauensis дугачка је 7,7 милиметара и врло лако би могла бити и најмањи овоземаљски кичмењак.

Истраживачи су пронашли и њеног нешто већег рођака Paedophryne swiftoruma.

Научници сматрају да је њена величина повезана са стаништем - шумским тлом покривеним лишћем.

Жабу је било тешко уочити - не само због величине већ и због боје која јој омогућава да се уклопи у околину, и због гласа који подсећа на звуке које производе инсекти.

Вођа истраживачког тима Крис Остин, са Државног универзитета Лујзијана, рекао је да је његова екипа ноћу у шуми снимала гласове жаба и да су, наишавши на непознати звук, желели да сазнају одакле он долази. Убрзо су утврдили да допире са шумског тла.

„Била је ноћ, а и ти створови су невероватно ситни тако да смо после неколико покушаја једноставно кренули да рукама скупљамо опало лишће и трпамо га у пластичне кесе. Онда смо видели те невероватно мале жабе како скачу у њима", рекао је Остин за Би-Би-Си.

Род Paedophryne откривен је релативно скоро. Чини га већи број врста малих жаба које насељавају различите области источних шума Папуе Нове Гвинеје.

Истраживачи сматрају да се жабе хране инсектима који су мањи од оних које једу остале жабе, и да је могуће да су и оне саме плен мањим кичмењацима који иначе не лове жабе.

Могуће је да их, међу осталима, лове и шкорпије.

За најмање жабе на свету до сада су сматране бразилска „златна жаба" (Brachycephalus didactylus) и њен нешто већи кубански рођак Monte iberia eleuth. Обе су нешто мање од једног центиметра.

За најмање кичмењаке до сада је сматрана врста риба Paedocypris progenetica, са дужином од 7,9 до 10,3 милиметара. На другом крају скале налази се плави кит, чија просечна дужина од 25,8 метара у зрелом добу, тешко може икада бити надмашена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи