Читај ми!

Нешто ми то мало за најскупљи тепих на свету

Вредност тепиха који је једна Немица била принуђена да прода аукцијска кућа проценила је на 900 евра. Међутим, тепих је продат најпре за 20.000, а затим на већој аукцији за невероватна 7,2 милиона евра! Бившој власници чини се да првобитна оцена није била баш прецизна, па је одлучила да се жали суду.

Власници најскупљег тепиха на свету издвојили су 2010. године невероватна 7,2 милиона евра како би на аукцији одржаној у Лондону претекли друге понуђаче. Претходно је тај исти тепих на аукцији у Аугсбургу достигао цену од само 20.000 евра, након што је био процењен на само 900 евра, због чега бивша власница тражи одштету од аукцијске куће.

Прича звучи готово невероватно. Један тепих је годинама стајао са другим комадима намештаја у складишту, а онда је власница, једна старија госпођа, његову продају поверила аукцијској кући у немачком граду Аугсбургу.

Тепих је процењен на 900 евра, али је после надметања купаца постигао вишеструко већу цену – чак 20.000 евра.

И ту је прича могла да се заврши на задовољство свих, само да тај исти персијски тепих неколико месеци касније у Лондону није достигао рекордну цену од 7,2 милиона евра (9,6 милиона долара) и тиме постао најскупљи тепих на свету, пренео је немачки државни радио Дојче веле.

Тиме прича још није завршена, јер је бивша власница тепиха тужила аукционара из Аугсбурга због погрешне процене. Некадашња власница од аукцијске куће тражи одштету у износу од 350.000 евра, односно онолико на колико је тепих процењен у лондонској аукцијској кући „Кристи".

И на тој аукцији првобитна цена је вишеструко премашена, будући да се међу занитересованима развила права битка за старински тепих.

У тужби бивша власница тврди да је аукционар из Аугсбурга њен тепих проценио за само неколико секунди на 900 евра, уместо да је брижљивије истражио његову вредност.

Тужени, пак, одговара да он никада није ни тврдио да је стручњак за тепихе, него за антиквитете уопште. Такође, оповргава да је само на брзину „бацио око" на тепих, него каже да је чак затражио мишљење и од једног стручњака из иностранства.

Пре два дана пред судом, бивша власница тепиха пристала је на нагодбу према којој би од аукционара добила 100.000 евра одштете, али је тужени то одбио уз образложење да би исплата те своте за њега значила банкрот.

Уместо те суме, понудио је 50.000 евра, што је бивша власница тепиха одбила, тако да ће суд коначну одлуку донети наредне године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво