„Авет“ из Неве

Из муља у реци Неви, надомак Санкт Петербурга, извучен је совјетски тешки тенк КВ-1 који су немачки војници током опсаде Лењинграда, једне од најстрашнијих у историји човечанства, звали и „авет“.

Совјетски тешки тенк који су бранитељи Лењинграда користили у одбрани града од нацистичке војске током Другог светског рата, извучен је из своје водене гробнице у реци Неви.

Тенк, модел КВ-1 од којих је у свету сачувано свега 10 од направљених 5.219, потонуо је у Неву након што је понтонски мост преко којег је прелазио погодила немачка граната за време немачке опсаде града која је трајала 872 дана.

Ратну машину су на дну реке Неве у Санкт Петербургу, бившем Лењинграду, прошлог маја пронашли војни рониоци.

У руској војсци наводе да је тенк у добром техничком стању и да би прилично лако могао да му се врати првобитни излед.

Након рестаурације, био би изложен у музеју и учествовао на војним парадама организованим у знак обележавања херојске одбране града.

У њему су се налазиле и бројне гранате, које су пажљиво однете на испитивање да ли су активне.

Андреј Бобрун, шеф прес-сервиса руске Западне војне области, истакао је да се посада тенка највероватније спасла на време, истичући да рониоци у њему нису нашли људске остатке.

Војни историчари ће сада покушати да уђу у траг члановима посаде тенка и склопе целу причу. 

Способност Црвене армије да се одупре Вермахту и спречи га да заузме Лењинград један је од кључних догађаја који су преокренули ток Другог светског рата.

Место где је овог пролећа случајно пронађен, „Невски пјатачок", некадашња је деоница фронта где су крваве борбе трајале 400 дана.

У овом реону је совјетска војска од септембра 1941. до јануара 1943. године покушавала да пробије блокаду Лењинграда.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. нов 2011, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Баш си паметан?

Не мора да значи да је Хрват, чим је писао ијекавски. Велики број Срба ( у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори па и југозападној Србији) прича ијекавским изговором. Па и сам Бук Карачић је причао и стварао српски језик на основу ијекавског изговора.

(субота, 19. нов 2011, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

au...

ovom Hrvatu ste odobrili post dugacak ko roman, a kada napisem nesto duze, mrzi Vas da citate i to samo obrisete. Ajde malo profesionalizma molim...

(субота, 19. нов 2011, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala na iscrpnim informacijama o tenku kao i njegovim "ratnim dogodovstinama". Ovakav prikaz se retko kada srece i zato jedno hvala za to.

(субота, 19. нов 2011, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Odg:Opsada

Sarajevo, za razliku od Staljingrada, nije pokusavano da se osvoji, nego je samo drzano u opsadi.
Staljingrad je sravnjen sa zemljom, Sarajevo nije.
Zaista je sramotno poredjenje.

(субота, 19. нов 2011, 13:10) - anonymous [нерегистровани]

@Opsada

Oni koji su opsjedali Sarajevo Nisu imali namjeru da udju i osvoje Sarajevo! Ofanzive su vodjene iz Sarajeva a ne ka Sarajevu! Oni koji su opsjedali Lenjingrad su imamli namjeru da udju u Lenjingrad i da ga osvoje. Glupo poredjenje Potpuno razlicita strategija ratovanja;)

(субота, 19. нов 2011, 12:32) - Milan BL [нерегистровани]

re:opsada

Nikako se ne moze porediti opsada Lenjingrada i "opsada" Sarajeva. Rusi i Njemci su se borili do poslednje kapi krvi, bez ikakvih ogranicenja i uplitanja sa strane, a Sarajevo je bilo u blokadi, UN i NATO su razoruzavali Srbe, bila je zabranjena i izmjestena teska artiljerija, potpisivano je "hiljadu" primirja koja su krsena sa jedne i druge strane... Da je to bio otvoreni rat , kao nekad, ne bi "opsada" trajala toliko, i civili bi se manje namucili, ali to je neka druga prica...

(субота, 19. нов 2011, 11:38) - M [нерегистровани]

Zlatno doba KV-1

U trenutku nacističkog napada na Sovjetski Savez 22. lipnja 1941. zapravo je samo KV-1 bio dovoljno moćan tenk da se uspješno suprotstavi svim njemačkim tenkovima. Jedini je problem bio što je u trenutku napada Crvena armija na raspolaganju imala samo 639 teških tenkova KV-1, od čega je 508 bilo raspoređeno u postrojbe prve crte obrane. Drugi je problem bio što su ti tenkovi nedavno stigli u postrojbe te da većina posada nije prošla ni najosnovniju obuku. Unatoč tome, pokazalo se kako je bilo dovoljno tek nekoliko ispravnih KV-1 s izvježbanim posadama za zaustavljanje napredovanja cijele njemačke armije na nekoliko dana. Najpoznatiji je primjer jednog KV-1 koji je od 23. do 24. lipnja djelovao pokraj mosta na rijeci Dubisa u blizini grada Ostrov (Raseiniai) u Litvi. Posada tog tenka uspjela je zaustaviti u napredovanju cijelu 6. tenkovsku diviziju. Na taj je način bitno usporeno kretanje njemačke Četvrte tenkovske grupe prema Lenjingradu. Dio stručnih publikacija navodi kako Nijemci nisu uspjeli uništiti KV-1, nego ga je posada, nakon što su ostali bez granata za top od 76,2 mm, sama uništila. Drugi izvor navodi kako su tek potkraj drugog dana bitke Nijemci uspjeli dovući protuzračni top od 88 mm i njime teško oštetili tenk, nakon čega ga je posada napustila. U svakom slučaju, samo jedan KV-1 uspio je uništiti sedam tenkova, jednu protuzračnu bitnicu lakih topova, jedan top od 88 mm s kompletnom posadom, četiri terenska vozila (polugusjeničara) Hanomag i 12 kamiona. Njemački su vojnici uskoro otkrili kako je drugi način zaustavljanja KV-1 da mu granata ispaljena ih haubice kalibra 105 mm uništi gusjenicu.


Uništeni KV-1 tenk
Još veća bitka u kojoj su glavnu ulogu imali KV-1 započela je 14. kolovoza 1941. Tog se dana prethodnica Osme tenkovske divizije približila gradu Krasnogvardejsku blizu Lenjingrada. Jedina veća postrojba koju je Crvena armija imala na tom području bila je satnija sastavljena od sedam teških tenkova KV-1 pod zapovjedništvom poručnika Zinovija Kolobanova. Kolobanov je pet svojih tenkove ukopao na rub šumarka na početku močvare, i tako si osigurao leđa. Ostala dva ostavio je u pričuvi kao osiguranje odstupnice. S obzirom na to da se nisu trebali kretati, svaki je KV-1 dobio dva puta više streljiva nego što je bio standardni komplet (ukupno 220 granata). Dvije trećine kompleta činile su protutenkovske probojne granate. Njemačke su snage napale Krasnogvardejski s tri strane kako bi što prije slomile otpor branitelja. Kako je jedini čvrsti put za grad vodio uz rub močvare, njemački je zapovjednik morao svoje tenkove poslati tim pravcem i tako uletjeti u sovjetsku zasjedu. Kolobanov je uspio prvim hicem uništiti njemački čeoni tenk. Nijemci su vjerovali da je tenk naletio na protutenkovsku minu, pa su se zaustavili kako bi pomogli posadi. To je Kolobanovu omogućilo da uništi i drugi tenk. Tek su tada Nijemci shvatili da su napadnuti, ali nisu mogli odrediti smjer napada. Kolobanov je iskoristio situaciju i uništio posljednji tenk u koloni i tako cijelu njemačku postrojbu uhvatio u stupicu. Iako su Nijemci na kraju uspjeli otkriti smjer napada, nikako nisu mogli uočiti i tenkove koji ih napadaju. Otvarajući paljbu "na slijepo" nisu uspjeli uništiti Kolobanovljev tenk, ali su zato izgubili 22 tenka i dva topa s posadama. Nakon što je ostao bez streljiva, Kolobanov je zapovjedio drugom tenku da otvori paljbu. Nakon pola sata paljbe drugi je KV-1 uspio uništiti još 21 njemački tenk. Nakon što je svih pet KV-1 ispalilo svoje granate, Nijemci su ostali bez 43 tenka. Zanimljivo je da su njemačke tenkovske posade uspjele 135 puta pogoditi KV-1 broj 864 (Kolobanovljev tenk), ali ni jedan pogodak ga nije uspio onesposobiti.

(субота, 19. нов 2011, 10:26) - Nenad [нерегистровани]

lupetas

Kakvih sve mozgova ima...uporediti Lenjingrad i Sarajevo...besramna drskost i glupost.

(субота, 19. нов 2011, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

Slava !

Braniocima grada heroja Lenjigrada ,Slava.
A tenku,dobro nam se vratio na svijetlo dana.

(субота, 19. нов 2011, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

za opsadu

Nemoj brate da mesas neke stvari koje se nikad ne mogu mesati kao recimo piva-vino-rakija.Sarajevo je bio srpski grad,a Srbi su ga opkolili dokazujuci da sutra vec mogu da ga zauzmu ali to je bila vec politicka igra. Lenjingrad,a danas Petrovgrad,je jedan dio crne istorije covecanstva.Tamo je izginulo oko 2 miliona Rusa i oko 300 hiljada Nemaca.Znas li ti koja je to cifra????koliko je tu krvi proliveno??Rusi su branili Zlatni grad sa mnogobrojnim bogatstvom jer je Hitlerov cilj bio unistenje i kradja celokupne muzejske zbirke knjiga,slika,zlata starim koliko i Rusija.Zbog toga su napravili extra voz sa udicom da posle kradje unistavaju prugu kako ih Rusi ne bi stigli.Medjutim nije im uspelo zahvaljujuci hrabrosti Crvene armije.Danas ne moze ni jedan svetski voz da udje u Rusiju,a Ruski moze gde god pozele zahvaljujuci hidraulicnim osovinama koje se sire.Ruske sine su sire od ostalih u svetu.Osim toga trebalo bi svako da zna i da se uci redovno o ovim dogadjajima jer se polako zaboravljaju zahvаljuјuci bolesnoj zapadnoj Evropi.