Чудно дрво у Лесковцу

Јапанска јабука, дрво пореклом из Азије, расте у тропским и суптропским подручјима по целом свету, у Средоземљу, али и на обронцима Хималаја, све до 2.500 метара надморске висине. Међутим, код нас се ретко може видети и зато наранџасти плодови егзотичног воћа у дворишту породице Гирић у Лесковцу привлаче погледе свих пролазника.

Округли плодови по боји подсећају на поморанџу, по  глаткој, сјајној кожици на парадајз, али овални кожасти листови указују да је ово воће од неке друге сорте. Дрво украшено зрелим наранџастим плодовима у дворишту куће у центру Лесковца буди знатижељу пролазника.

Јапанска јабука се на далеком истоку може видети на сваком кораку, али не и код нас. Горан Ранђеловић каже да му сваки пут када прође овим делом града поглед застане на дрвету са необичним плодовима.

"Моја супруга и ја често се питамо које је то дрво. Ништа слично нисмо видели: личи на поморанџу али није, да ли је јабука, не знам", каже Горан.

Уобичајени назив за јапанску јабуку на истоку је каки, открива нам Предраг Гирић који је ово стабло засадио пре пет година. Стигло му је из Скопља. Није га посебно неговао, па се и сам зачудио добром роду и још лепшем изгледу.

"Јапанска јабука се бере тек када опадне лишће, после првих мразева. Прошле године сам је пробао пре него што је сазрела, била је тврда и опора", наглашава Предраг.

Као дуња на ормару

Сазревањем, горки плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, а да би попримио пуну арому мора бити сасвим зрео, скоро црвен. И тада може да се једе кашичицом.

"Не могу тачно да одредим какав је укус јапанске јабуке. Мене подсећа на нешто између поморанџе и јабуке. У сваком случају, плод је кашаст и веома занимљивог укуса", каже Надежда Гирић, која јапанску јабуку предано негује.

Уз јапанску јабуку, у дворишту Гирића расту и дуње старе више од сто тридесет година. Већ су обране. Никад није боље родила, кажу, ове године било је скоро двеста килограма. Биће у дому Гирића добре дуњеваче.

На јапанску јабуковачу из српског казана сачекаће још пет-шест година.

Ове године тридесетак плодова, следеће Гирићи очекују да буде толико да се направи сок или џем.

Ипак, када се зна колико обиље минерала и витамина садржи, потом микроелементе као што су цинк и магнезијум, и велики број амино-киселина, можда је најбоље да се једе непрерађена. А јапанске јабуке на ормару, као и дуње, моге да остану здраве све до пролећа.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. дец 2017, 13:10) - Nahlik [нерегистровани]

Kaki(Japanske jabuke)

Postoju puno sorti ovog voca.Najbolja sorta u Italiji se zove Ragno(u prevodu pauk).Mogu vam licno potvrditi da je odlicna za jelo,slatka i odlicnog ukusa.Pre par godina pojavila se nova sorta po imenu Kako Mela i poceli su je masovno uzgajati posto moze da se jede tvrda kao jabuka ,ima odlican ukus i jako je slatka.

(уторак, 08. нов 2016, 02:01) - Stefan [нерегистровани]

Iskustvo iz Akite

Jedan od načina da se ukloni opori ukus japanske jabuke je da se plod uroni u alkohol (može i domaća rakija) i da se potom hermetički zatvori u neku posudu (ili plastičnu kesu) kako alkohol ne bi ispario. Nakon nedelju dana plod će biti odličnog ukusa. Tako rade u Akiti u Japanu. Takođe, plod sušen na vazduhu je veoma ukusan.

(четвртак, 03. мар 2016, 02:45) - Bruno [нерегистровани]

Kaki melo

Vidio sam da uspjeva u cijeloj Italiji od juga do sjevera,otporna je na sve vremenske prilike i na sve bolesti,ako nikne nije bitno gde ces ju zasadit,ne voli da se prenosi i presadjuje,tako da ju je najbolje zasadit i ne dirat vise.Prvih par god.bar prve tri treba joj davat vode u toku ljeta,ujutro rano il navecer kasno i ako su jake zime treba ju zastitit od niskih temp.tih prvih god.zatim nema vise bojazni za tu vocku..Ja licno ne vjerujem da ce da nikne iz sjemena i odraste u veliku i rodnu voćku pa sam zato kupio sadnicu u Italiji i primila se.(odneo sam ju u okolinu Doboja R.S.).Meni se njeni plodovi ne svidjaju ali sam ju preneo iz radoznalosti i zbog toga sto ju nema niko u blizini.Preporucujem vam da nabavite i Banana da Montagna vocku poreklom iz Floride koja je jako interesantna..bogata vitaminima,ukus slican banani i ananasu.Uspjeva u hladnim predjelima. I do minus 30.Pogledajte vise o tome na internetu.poz...

(уторак, 17. нов 2015, 15:11) - Vocar amater [нерегистровани]

Kaki

Koje sorte Kakija su idealne za nase podneblje?

(петак, 13. нов 2015, 01:40) - PERA [нерегистровани]

IZ KNJAZEVCA NE

Te iz Knjazevca su uzgajane iz semena.Plodovi su jako sitni i potrebno je dugo vremena da prorode.Trazite kalemljene sorte.Ne dajte da vas varaju.Pozdrav

(среда, 31. дец 2014, 20:41) - seka [нерегистровани]

kaki

Ima u Knjazevcu ,sorta vanilija.

(субота, 29. нов 2014, 17:31) - rassadnik antić [нерегистровани]

imamo sadnice kakija

Prodaja kakija sadnica 1000 din.

(среда, 16. апр 2014, 20:58) - dragan [нерегистровани]

kaki jabuka

Ako neko zna gdese moze kupiti sadnica kaki jabuke
Hvala

(уторак, 19. нов 2013, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

jabuka

Njam njam kako.

(субота, 16. нов 2013, 18:07) - maki [нерегистровани]

kaki

extra lekovito voce! plodove sam nasao u piljari,nije nimalo jeftino.