Два „клика” до Приштине

У најновијој видео игрици „Косовска зора”, коју је програмирао дизајнер Александар Ђокић, српска војска „осваја” Косово и главни град покрајине Приштину.

Дизајнер Александар Ђокић програмирао је рачунарску видео игрицу "Косовска зора" у којој је циљ да играч српском војском "освоји" Косово и њен главни град Приштину. 

Игра је смештена у не тако далеку 2012. годину, где припадници албанске гериле у једном тренутку нападају међународне снаге на Косову. Играч, као заповедник српских снага, долази да "реши сукоб".

Ђокићева нит водиља била је чињеница да је Војска Србије до сада у страним издањима видео игара била представљана у негативном контексту.

"Војска улази у конфликт да би заштитила интегритет Републике Србије. Нисам хтео да представим Војску Србије као неког ко први повлачи потез јер је наша историја пуна случајева у којима је морала да брани своју земљу, а не да некога напада", истакао је Ђокић за лист "Политика"' и додао да игра није политички обојена, што показује и чињеница да је прошла ригорозан сустем контроле у Немачкој.

Ипак, мишљења о игри су подељена. Док Аустрија, Немачка, Велика Британија и САД са одушевљењем играју "Косовску зору", бројне друге земље се буне против најновије видео игрице српског програмера, закључује хрватски "Јутарњи лист".

Видео-игрица донела је и многе невоље Ђокићу.

"Неслагања па чак и отворене претње смрћу стигле су од албанске играчке популације. Многи повезују игру с ратом на Косову деведесетих, што је сасвим погрешно. Ово је заиста једна неутрална игра која пружа модерно бојиште, где победа лежи у тактици и сналажљивости, а не у томе с које се стране рова налазите", објаснио је Ђокић и додао да је управо неутралност била један од услова који је морао да испуни, како би игра уопште била објављена.

Ђокић је игру направио за свега 14 месеци, а "спорна" тематика му није правила никакве проблеме у вези са пласирањем игре на тржиште.

"Косовска зора" је наставак популарне стратешке игре "'Блицкриг", чији су сви примерци распродати за само 52 сата.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 14. сеп 2011, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

ima i povratak na kosovo to mu je isto

bilo bi super da ima negde da se skine igrica.

(уторак, 20. окт 2009, 10:42) - Раша ЦЗ [нерегистровани]

Два „клика” до Приштине

Онамо, 'намо!

(уторак, 20. окт 2009, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

ni ti ne shvatas...

Na temu sukoba na Kosovu i Metohiji je vec napravljeno desetine igrica u kojima smo uvek mi Srbi ispadali "grbavi". Pocetkom 2000 godine je izasla The Operational Art of War II: Flashpoint Kosovo, ciji je razvoj poceo jos dok su bombe padale po nama. Inace, strategije nisu ni blizu po brutalnosti kao neke druge vrste igrica, a obzirom da je ova igrica prosla nemacku cenzuru nemamo zbog cega da brinemo.

(уторак, 20. окт 2009, 01:34) - anonymous [нерегистровани]

to brate

Alal vera

(уторак, 20. окт 2009, 01:05) - anonymous [нерегистровани]

nisi me shvatio

na kosovu i metohiji se dogadja realno nasilje nad srbima i nezamislivo je da neko pravi 'igrice' na tu temu...

(уторак, 20. окт 2009, 00:56) - anonymous [нерегистровани]

Igra

Ako nekoga zanima kako da dođe do igre putam interneta može da dođe na sajt 63.padobranske brigade tamo postoji tema o ovome i sam tvorac igre objašnjava kako da se skine ...
A ljudi koji govore da su štetne igre o ratu najverovatnije jedva da znaju da upale kompijuter ili su jedni od onih koji dečacima uzimaju puške a daju lutke.

(уторак, 20. окт 2009, 00:36) - anonymous [нерегистровани]

Konacno!

Sve pohvale,nastavi dalje!

(понедељак, 19. окт 2009, 22:40) - anonymous [нерегистровани]

svaka čast

Bravo Aleksandre! Kupiću igru iako ne igram PC igre. Odlično!

(понедељак, 19. окт 2009, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Nasilje na igrama

Upravo tako, ja vec 7 godina igram kompjuterske igre, i ne samo da nisam postao nasilniji, vec suprotno, one me oslobadjaju negativne energije i naucio sam puno novih stvari uz pomoc igara. Naravno, preterano igranje ima i negativnih posledica, ali mogu da tvrdim da je mnogo bezbednije od naprimer gledanja nekih TV programa.

(понедељак, 19. окт 2009, 21:03) - milic [нерегистровани]

gde se moze naci

Da li se ova igrica moze naci na internetu??