Веровали или не, ово је летело!

Почетком тридесетих година прошлог века, совјетска армија је очигледно била убеђена да je моћ авиона пропорционална његовој величини! Тако је настао и „калињин К-7“, једна од највећих тврђава које су успеле да се вину у ваздух!

Тешки бомбардер „калињин К-7“ био је експериментални авион, дизајниран и тестиран у Совјетском Савезу.

Дело је Константина Калињина, цивилног и војног пилота из Првог светског рата, и Ваздухопловног бироа у Харкову, на чијем је челу био.

Имао је неоубичајну конфигурацију за то доба, са два вертикална стабилизатора и огромним стајним трапом, са све топовским куполама. Њих је било и „свуда унаоколо“.

Направљен је био од гвожђа, мешавине хрома и молибдена. Оригинални дизајн је захтевао шест мотора на крилима, а када су схватили да је пројектована тежина већа од предвиђене додата су још два мотора.

Цивилна конфигурација је имала капацитет од 120 путника и седам тона поште. Седишта су била смештена унутар простора од 2-3 метра између зидова крила, чији је распон био као код Б-52, али са много већом површином.

Војна је могла да прими 112 војника под пуном ратном опремом. Кад је реч о наоружању – осам аутоматских топова од 20 милиметара, осам митраљеза од 7,62 мм и 9.600 кг бомби.

К-7 је први пут полетео 11. августа 1933. године. Следећи лет је био 21. новембра исте године, када се авион распао услед структуралног колапса једног од репних стабилизатора, убивши 14 чланова посаде и једног на земљи.

Сумњало се и на саботажу. Два прототипа су још била наручена током 1933. године, али су отказана 1935. године пре него што су била завршена.

Због високог нивоа тајности, није сачувано много фотографија. Пред вама су заправо реконструкције које су заљубљеници у историју ваздухопловства направили углавном на основу планова за К-7.

Калињинова летећа тврђава ће свакако бити упамћена као једна од највећих летелица пре млазног доба.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 01. окт 2015, 22:30)
Водка на погон! [нерегистровани]

Ова скаламерија је летела...

само изнад Потемкиновог села!

(четвртак, 01. окт 2015, 14:13)
anonymous [нерегистровани]

zato su mnogi u USA tada pricali o vanzemaljcima.....

sada mi je malo jasnije otkuda price stanovnika USA da su vidjeli cudne letjelice I vanzemaljce bas tih godina....hm..hm....

(четвртак, 01. окт 2015, 09:22)
Đorđe [нерегистровани]

Čelična 'tica

Mašala kolika čelična 'tica!
Kako je ovo moglo lećet' tada?
Čudo jedno od aviona.

(четвртак, 01. окт 2015, 04:33)
anonymous [нерегистровани]

jooooooj

Kakva muzika u onom videu covece, najezim se kad zagrmi hor Crvene Armije.