Турска увела строги стандард за баклаву

Турска је први пут увела серију критеријума за баклаву, традиционалну оријенталну посластицу која потиче са југоистока земље, а позната је широм света.

Циљ ове мере је стандардизација производње баклаве, која се често прави од састојака лошијег квалитета како би се смањили трошкови, саопштио је Турски институт за стандарде (ТСЕ), преноси АФП.

Баклава „мора да има препознатљиву златну боју, сируп не сме да буде превише густ нити да ствара осећај пецкања у грлу; требало би да се топи у устима, без жвакања“, истиче се у саопштењу ТСЕ.

У њеној припреми морају да се користе брашно, со, вода, минимална количина масноће и бели шећер, као и пистаћи, а свако парче би морало да буде 35 милиметара дебљине, наводи ТСЕ.

Установљено је да су несавесни произвођачи последњих година варали муштерије користећи алтернативне састојке, попут грашка уместо пистаћа или фруктозног сирупа уместо шећера, пише у саопштењу.

Око порекла баклаве годинама су се водиле жучне расправе између Турске и Грчке, али и половине земаља Блиског истока.

Сама реч „баклава“ такође је била предмет вишегодишњег спора, али ТСЕ тврди да она вуче порекло од старе турске речи „баклагу“ или „баклаги“.

Баклава, описана као посластица направљена од танких кора, са надевом од гриза и Антеп пистаћа, постала је први турски производ који је регистрован у Европској унији и стекла је статус „заштићеног производа“.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 20. феб 2015, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

re: Ti pročitao negdje

Ne pretjeruj, 90% turske kuhinje je arapskog ili perzijskog porijekla.

(петак, 20. феб 2015, 13:01) - Svaler [нерегистровани]

U srecna mlada vremena...

nije mi dala da kupim dorucak u firmi,kljukala me njihovim specijalitetima,ali imala je ljubomornu zemljakinju...

(петак, 20. феб 2015, 09:58) - anonymous [нерегистровани]

@Turci

A tek nase Cukunbabe .

(петак, 20. феб 2015, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Ti pročitao negdje

I sad je to univerzalna istina, samo što su Grci u pitanju!? Ma nemohj. Tursko je gdje god se okreneš i šta god staviš od usta da probaš o šta god pogledaš!

(петак, 20. феб 2015, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Turci

Nemaju pojma sta je baklava !!!!! Eh da je moja baba jos ziva da ih nauci :)

(петак, 20. феб 2015, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo!

Pa i ta sa graškom nije loša kombinacija. Još da joj se doda meso...dobiješ burek sa graškom.

(петак, 20. феб 2015, 00:44) - Srba, Velika Britanija [нерегистровани]

Sa jugoistoka?

Nije sa jugoistoka nego sa severozapada, to je barem logicno i moze se lako proveriti.

(четвртак, 19. феб 2015, 23:11) - anonymous [нерегистровани]

esss

Orijentalna baklava je sa pistacima. To sto mi koristimo orahe to je nasa verzija jer su pistaci pre bili nedostupni. Jeste se pitali zasto koristimo hrastov badnjak iako bi trebali od maslinovog drveta?

(четвртак, 19. феб 2015, 22:43) - Rade [нерегистровани]

својатање

мислим да не би било толико битно да се у ствари тиме покушава избрисати нечије дело али има људи који се увек труде да нешто ставе као своје.За баклаву сам негде читао да се јела још у старој Грчкој се правила толико о томе.А да прави се и са пистаћима као и са лешником,бадемом,орасима,..па сада ко воли

(четвртак, 19. феб 2015, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Turska baklava

Iz teksta je original baklava, mi u exYU pravimo sa orasima, i nasa je meni puno bolja, a i porcije su vece:)