Пирот: Откривене иконе старије од цркве у којој су биле!

У Пазарској цркви у Пироту, приликом чишћења од старости поцрнелог иконостаса пронађене су иконе старије од ове цркве, а претпоставља се да припадају некој древној богомољи која је постојала раније, а којој нема никаквих података.

Радници ове цркве Снежана Панчић и Жељко Савић су приликом чишћења иконостаса, открили Божићну икону на којој јасно пише да је даривана 1794. године, што је тачно 40 година пре изградње Пазарске цркве у Пироту, преноси Танјуг.

Откривена су и иконе на којима су приказани Свети архангел Михаило, Свети цар Константин и царица Јелена, затим Свети отац Николај и Свети Атанасије Велики.

Дипломирани историчар и магистар византологије Сања Матајс каже да да је тешко говорити о стилском и временском пореклу икона, јер су их израђивали уметници који нису образовани на академијама, већ у мајсторским радионицама, због чега су били подложни утицајима који су крајем 18. и почетком 19. века били веома разнолики, од византијске традиције и оријента, па све до ренесансе и барока.

„Грубо говорећи, иконе које су пред нама имају у већој или мањој мери, утицај Самоковске школе. Стилски се међусобно прилично разликују и види се да их је израђивало више мајстора. Због те 'различитости' тешко их је замислити унутар једног простора или чак једне целине, на пример, иконостаса", објаснила је Матајс.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 30. авг 2014, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Извор:

http://staracrkvapirot.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

(петак, 29. авг 2014, 22:57) - Александар [нерегистровани]

aleksandarmarinkovic90@yahoo.com

Предивно!

(петак, 29. авг 2014, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

svašta

pa dal nepostoji neka druga tehnika ocenjivanja starosti takvih stvari?