Први универзитет са стручњаком за Википедију

Челници америчког Универзитета у Берклију схватили су важност Википедије и отворили радно место уредника-саветника онлајн енциклопедије. То је први универзитет у САД, али и државна установа која има стручњака за Википедију.

Кевин Горман, 24-годишњи географ постаће први уредник Википедије стациониран на калифорнијском Универзитету у Берклију, објавила је та високошколска институција.

Како се наводи у саопштењу Универзитета, Горман је унајмљен да саветује студенте и професоре о сложеном послу уређивања чланака за Википедију, онлајн енциклопедију за коју одреднице пишу корисници, а има 500 милиона посетилаца месечно.

Многи универзитети у САД имају часове посвећене писању чланака за Википедију, али до сада су уредници стационирани на одређеном месту углавном били при приватним институцијама, попут америчког Националног архива.

Универзитет у Берклију биће први амерички универзитет који ће запошљавати човека да брине о побољшању Википедије.

Идеја је да чланци на онлајн енциклопедији буду квалитетнији, као и да се омогући већи приступ изворима попут академских часописа, који су често доступни само преко универзитетских или јавних библиотека.

Такође, очекује се да Горман помогне у томе да већи број жена и припадника небелачких раса учествује у уређењу Википедије.

Резултати више истраживања показују да су око 90 одсто аутора текстова на Википедији мушкарци, а око 80 одсто белци.

„Писање текстова којих још нема на Википедији, у областима које нису покривене због наших системских предрасуда, од виталног је значаја“, написао је Горман уочи ступања на ново радно место.

Писање и уређивање текстова за Википедију већ је део курсева у оквиру културолошких студија и студија о социјалној правди на Берклију.

Студенти ће се бавити већ постојећим чланцима о загађењу ваздуха, пољопривреди у урбаним срединама и хидрауличном разбијању.

Али уместо да њихове радове читају само професори, на Берклију се надају да би квалитетни радови могли да буду доступни и широј публици преко Википедије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 19. мар 2014, 15:57) - www.mbt66.eu [нерегистровани]

Wikipedija je baš OK


Wikipedija je, pored opštepoznatog, veoma korisna za učenje stranih jezika čak i esperanta.