Хоће ли Швајцарска, ипак, имати море и морнарицу?

Фејсбук група „Приморски кантон“ предлаже да италијанско острво Сардинија постане 27. швајцарски кантон и тако се извуче из кризе. Око 4.000 људи се придружило кампањи.

А шта ако Швајцарска заиста буде у прилици да има ратну морнарицу?

То би могло да се обистини уколико би шаљиви предлог једне Фејсбук странице да се Сардинија прода Хелветској конфедерацији био прихваћен.

Наиме, близу 4.000 људи придружило се кампањи групе „Приморски кантон“ (Canton Marittimo) која предлаже да италијанско острво постане 27. швајцарски кантон и тако се извуче из кризе.

Андреа Карузо, иницијатор поменуте Фејсбук странице, рекао је за швајцарски сајт 20 minutes да су становници Сардиније одувек тежили независности и да би им аутономно устројство Швајцарске помогло „у експлоатацији своје земље у властиту корист“.

Он је, међутим, признао да би један такав потез био противуставан.

Карузо је, у оквиру своје кампање, на Фејсбуку приказао и „нову“ швајцарску заставу, на којој је око препознатљивог белог крста на црвеном пољу поставио четири маварске главе, симбол острва.

Реакције у Швајцарској су махом изражавале одушевљење: „То! Швајцарска ће коначно имати излаз на море!“, док су оне на Сардинији и Италији биле подељене. Једни су подржали идеју, посебно у светлу бољих швајцарских плата, док су је други најоштрије критиковали, називајући „сецесионисте“ проституткама.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 01. мар 2014, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

А што не Корзику

Они имају сепаратистички покрет који се, додуше нешто ућутао, а исто говоре један од званичних језика Швајцарске (немачки, француски, италијански и ретроромански).
Ово нису ствари за завитлавање!

(субота, 01. мар 2014, 10:43) - Cile [нерегистровани]

Hahaha

Simpaticna vest, odmara glavu. :-)