Колосално светилиште Словена на Пештеру!

Остаци четири идентичне конструкције, изузетно великих димензија и правилних облика, које потичу из периода од 9. до 11. века, пронађени су на Пештеру. Археолози су уверени да је у питању епохално откриће – огромно светилиште Словена!

Уколико се утврди да су археолози Музеја у Новом Пазару у праву, на прагу смо епохалног открића. Пронађени су остаци четири идентичне конструкције правилних облика, највероватније светилишта Словена, које потичу из периода од 9. до 11. века, које су непознате и у светској литератури.

Поглед на Гугл мапе открива три од поменуте четири конструкције. Правилних су облика и, за време када су изграђене, колосалних димензија.

„Сва четири појединачно, имају један прилазни ходник, димензија 60 метара квадратних. На тај ходник се надовезује простор димензија 100 квадратних метара, који је обухваћен кружним зидом чији је пречник 20 метара“, објашњава директор музеја „Рас“ и археолог Драгица Премовић Алексић.

Две конструкције су окренуте ка истоку, а две ка западу. Вишемесечним истраживањем, археолози нису пронашли сличне нигде у свету.

„Нигде у светској литератури таква конструкција не постоји. Да се оградим, ја је бар нисам нашла иако сам море литературе прочитала за ових 15 година. Помињу се светилишта, идоли и Кумири (дрвене представе божанстава) али нигде и нико није дао ни цртеж ни облик тих светилишта“, истиче Премовић Алексић.

Светилиште у Аркони је изграђено у част Световида, бога рата и плодних њива, а порушили су га 1158. године дански војници и потом покрстили становништво на острву.

Световид је представљан са четири лица, окренутих ка свим странама света и био му је посвећен Видовдан. Међутим, нема поузданих података на основу којих би се ове конструкције на Пештеру довеле у везу са божанством у чију част су изграђене.

Драгица претпоставља да је у питању неко од врховних божанстава Словена.

„Можда Световид, јер је он једно општесловенско божанство. Међутим, по досадашњим истраживањима, претпоставља се да је био више везан за Западне Словене. За Јужне Словене, главно божанство је Перун, али осим топонима који су везани за њега, нико вам не може рећи да ли је он имао светилиште и како је то светилиште изгледало“, објашњава Премовић Алексић.

Пронађени су фрагменти керамике који припадају периоду од 9. до 11. века. Свуда око конструкција, на огромном пространству, налазе се хумке из истог периода у којима су, по прехришћанским обичајима, сахрањивани тадашњи мештани.

У њима археолози увек пронађу део коњске лобање, али и део жрвња. Коњ и жрвањ су симболи Световида па отуда и претпоставка да је ово светилиште изграђено њему у част.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(недеља, 02. авг 2015, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Мораш више читати

Да имаш иоле аргумената лепо би их навео, а не би изговарао те Радивоје Радић фазоне, који се заснивају на вређању других људи и њихових излагања. Ајде да мало причамо о историчарима и аргументима за и против досељавања ,,словена".
Једини историјски спис где се спомиње некакво досељавање ,,словена" је спис Константина Порфирогенита, популарно назван DAI, где се у једној глави каже да су се словени доселили код места Србице, отприлике данашња тесалија, па им је ту било досадно, па су се вратили назад преко дунава па им опет било досадно па су тражили од тада непостојећег стратега римског у београду да се опет населе с десне стране дунава... Нормално тај спис DAI се први пут јавља тек у 17 веку и то не у Цариграду него у једном граду зспадне Европе.

Извори који кажу да су словени староседеоци или у најмању руку да живе на овим просторима и пре VI и VII века су (не могу баш све да наведем, има их прегршт, а и ово куцам на мобилном телефону...):
1. Нестор часни кијевски и његова хроника, где се каже да је прапостојбина свих словена Дунав и балканско пол.
2. Поп Дукљанин и његова хроника, многи кажу да није поуздан извор. То је донекле тачно зато што су Хрватиисправљали и правил некесвоје редакције, које они и сами признају да су преправљали и уносили али им то несмета да онда кад им одговара он узму изводе као валидне

(субота, 07. мар 2015, 18:28) - слободан јарчевић [нерегистровани]

Словени староседеоци Балкана

Ми смо учили, да смо дошли из Русије преко Карпата на Балкан, а Руси уче, да су дошли преко Карпата с Балкана у Русију!

(субота, 16. нов 2013, 05:52) - gaerivs [нерегистровани]

kome je posveceno

neka pogledaju koje su zavetine (grupne seoske slave) u okolini po selima... i ako je svima sveti iija, onda je bilo posveceno perunu... ako je vidovdan... onda svetovidu .. itd...

(субота, 16. нов 2013, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

@jeste

Jedini koji je citao zutu stampu i kome su gluposti napunile glavu si ti prijatelju!

(петак, 15. нов 2013, 22:41) - Слободан Јарчевић [нерегистровани]

На Криту - српска држава

Минојска држава на Криту, основана 2000 година пре Нове ере, није грчка држава - него је српска. Тако написа студију италијански историчар Ђанкарло Томецоли Тицијано, а помогао му је бугарски филолог, јер се све из те старине могло читати само помоћу словенских језика.
А Томецоли није било ко - ради у научним установама ЕУ и задужен је за европску културну баштину. Свој рад је прочитао на конгресу историчара у Санкт Петербургу - 2008. и у Београду 2012.

(петак, 15. нов 2013, 22:36) - Слободан Јарчевић [нерегистровани]

Сви Словени су с Балкана

Многи Срби су покушали уверити научни свет, да су сви Словени с Балкана, али огромна већина Срба и српска наука то су одбацивали - у 19. и 20. столећу. А пре неколико дана, Издавач "Мирослав" објави књигу америчког академика, Анатолија Кљосова, где пише, да су сви Словени с Балкана - раселили се. Сад ће већина Срба веровати америчком академику. Нека верују - у праву је.

(петак, 15. нов 2013, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

re;odakle si sine...m

malo sam zastao i zamislio se na ovom komentaru. Ucili smo mi sto-sta,sto nismo trebali uciti...i o dolasku Slovena i o ofanzivama i o kosovskom boju; nesto bi napisao eto onako,kao sto i mi Srbi naselismo predjele Kanade tako i Turci iz Turske doselise .Desi se tako da radimo zajedno i pricamo o istoriji pa i o kosovskom boju .Poslije svega oni kazu, nemate vi pojma o pravoj istini sem kad bi Turska otvorila arhive...itd da skratim.Eto sta mi ucismo, oprosti Mi Boze i oprosti MI moja Srbijo.

(петак, 15. нов 2013, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

odg. nemojte vise

Meni su radili test genetskog porekla I pripadam grupi (po ocevoj liniji) R1a1a. Ta grupa je dosla na Balkan pre vise od 10.000 godina. 15% srba i 22% hrvata ima ovu grupu, kao I 50% poljaka I 70% rusa.

U starosedeoce balkana mozemo da racunamo grupu I2 koja je jedina autohtona evropska grupa. Oni su na balkanu barem 15.000 godina I mesali su se I ziveli u miru sa R1a. Ono sto su latini nazivali Ilirima su I2 I R1a grupe. Tako da ideja Jugoslovenstva ima korene u hiljadugodisnjoj istoriji ovih prostora.

Albanci su E grupa koja je pre 6000 godina dosla iz severne afrike (preko mediterana) na Balkan I juzne delove Italije. Albanci su srodni Marokancima I Sirijcima. Albansko stanovnistvo je uglavnom agresivnoscu potiskivalo r1a I i2 grupe na sever. Svi dobro znamo da Skadar nije Albanski grad. Bas kao sto to nije ni Albanija.

O zvanicnim teorijama o dolasku "slovena" na Balkan u 6 veku mislim da vise ne vredi govoriti. A vi se sami zapitajte ko je lansirao te teorije I u ciju korist.

Srdacan pozdrav.

(петак, 15. нов 2013, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Kamenje poredjano pravilno...

Zar je trebalo Google da otkrije ovo kamenje. Toliki vekovi a niko nije primetio da je ovo kamenje poredjano pravilno i zapita se, odakle to... Tek sada...

(петак, 15. нов 2013, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Srbi

A ja mislio da su na ovim prostorima prvo bili Srbi, pa amebe pa sve ostalo po redu...