Сунчев систем има реп као комете

Досадашње претпоставке да хелиосфера има реп напокон су потврђене! Захваљујући програму IBEX, Насини стручњаци имају фотографије репа Сунчевог система, за који се претпоставља да достиже и до 160 милијарди километара.

Наса сада има доказ да Сунчев систем има реп, баш као и комете, преноси Би-Би-Си.

Реч је о фотографијама које приказују реп из области свемира око Сунца. Та област назива се хелиосфером.

Открића су заснована на подацима Насиног Међузвезданог истраживача IBEX, који је лансиран 2008. године.

Научници су претпостављали да хелиосфера има реп, али сада имају и прве податке о његовом облику.

Главни истраживач програма ИБЕX Дејвид Мекомас, који ради у Истраживачком институту „Сан Антонија“ каже да је тешко израчунати његову дужину, али би могао достизати и до 160 милијарди километара.

Открића су објављена у Астрофизичком журналу.

број коментара 7 пошаљи коментар
(субота, 13. јул 2013, 21:22)
Кад људи... [нерегистровани]

нешто не схватају,

лупају да је све то намештаљка!

(субота, 13. јул 2013, 18:48)
anonymous [нерегистровани]

Sve se (o)krece

Zemlja se okrece oko Sunca, a Sunce oko sredista nase galaksije, ili neceg drugog, sto se opet okrece oko sredista galaksije. Galaksije se takodje krecu - to se naziva sirenjem kosmosa, a mozda se I okrecu oko neceg sto jos ne znamo.
Zasvezdja se takodje krecu I menjaju oblik u toku vremena. Zabelezeno je da su imali drugaciji oblik od kad ih ljudi posmatraju. Nemojte zaboraviti da je vreme od kad je zabelezeno da covek posmatra zvezde zanemarljivo malo u kosmickim razmerama vremena. Jos uvek je I nase znanje zanemarljivo I promenljivo. Nauka se zasniva na pretpostavkama koje se ili dokazuju ili odbacuj. Ima jedna anegdota- kada su pitali Aristotela, koga su smatrali za najucenijeg coveka Stare Grcke: "Ti mora da sve znas na svetu, ima li nesto sto ti ne znas?", on I'm je odgovorio "Ja znam da jos uvek nista ne znam"...

(субота, 13. јул 2013, 13:35)
anonymous [нерегистровани]

BogaZaBraduNismoUhvatili

Jel to onda znaci da je svo dosadasnje shvatanje svemira bilo netacno, I da se nas solarni system krece kroz galaksiju. Ali je isto tako cudno zasto se sva sazvjezdja kao sto je mali medvjed uvjek vide na istom mjestu.

(субота, 13. јул 2013, 13:22)
anonymous [нерегистровани]

Suncev sistem

Mora se malo poznavati astronautika ako se misli pisati komentar. Letilice Pioneer-10 i Pioneer-11 stigle su do Jupitera za 18 meseci krecucu se brzinio oko 50 000km/h. Dobijajuci akceleraciju od Jupitera dostigle su brzinu od oko 130 000km/h i Pioneer-11 je poslao slike Saturna. Juna 1983 Pioneer 10- je prosao orbitu plenete Neptun . Zbog nedostatka energije kontakt sa letilicama je izg 2003 (P-10). Lansiran jos 1972 godine P-10 je po proracunu napustio suncev sistem upravljajuci se ka zvezdi Aldebaran do koje bi trebao stici za oko 2 miliona godina?

(субота, 13. јул 2013, 13:08)
Aleksandar [нерегистровани]

raketa

Ma očigledna montaža isto kao što su bili na mesecu..

(субота, 13. јул 2013, 12:28)
anonymous [нерегистровани]

Jupiter

Netacno. Do Jupitera raketa stize za 7-8 godina, da bi izasla iz Suncevog sistema treba oko 30-ak godina.

(субота, 13. јул 2013, 11:36)
anonymous [нерегистровани]

Koja je to raketa/satelit uspjela da izadje iz suncevo siteme

i za koje vrijeme? Suncev sistem je Ogroman! Samo das se dodje do do Jupitera treba cijeli ljudski vijek cca 100 godina!