Поносан на прадеду и планину Путник

Потомак Радомира Путника, Зоран Ивковић, подржаће рад српске заједнице у Калгарију која је недавно поставила спомен-плочу чувеном војсковођи на канадској планини која је названа по српском војводи. Почаствован сам и поносан, каже праунук великог Путника.

Спомен-плоча посвећена војводи Путнику, на планини која носи његово име, откривена је недавно у подручју Стеновитих планина у широј околини Калгарија, у канадској провинцији Алберта.

Мало ко је знао да су Канађани још 1918. године тако назвали једну планину одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске (1912-1916) и првом српском војводи Радомиру Путнику (1847-1917).

Вест дописника Бете из Канаде коју су пренели бројни домаћи медији допрла је и до праунука војводе Путника Зорана Ивковића, 73-годишњег електроинжењера који живи у Немачкој, али сваке године посећује родну Србију.

Ивковић је успоставио контакт са овлашћеним нотаром Србије у Калгарију Милицом Опачић изражавајући задовољство што канадска планина носи име његовог прадеде.

„Врло сам почаствован и поносан и заинтересован за даљи рад српске заједнице у Калгарију", написао је Ивковић.

Према његовим речима, војвода Путник има још живих потомака и он је један од оних који чувају успомену на славног сродника.

Ивковић је упућен у живот и дело свог прадеде који је, између осталог, на основу одлуке Војног министарства и Главног генералштаба, пре 100 година, 24. децембра 1912. донео решење о формирању Ваздухопловне команде у Нишу, чиме су постављени темељи српског војног ваздухопловства.

Праунук војводе Радомира Путника је и добротвор који помаже свој народ прилозима за српску цркву, дечје болнице и на друге начине

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 06. мар 2013, 05:10)
anonymous [нерегистровани]

Pravo zboris

Vala dobra ideja za novcanice.... ja bi na 5.000 stavio Naj veceg vojskovodju Zivoina Misica.....

( da ne kazem koga bih od novijih vojskovodja stavio, jos ce me optuze kao jataka.....)

Jako lep Gest i pravi patriotski cin.... To bi trebali svi Srbi da ucine iz Dijaspore.....

(петак, 28. дец 2012, 10:13)
anonymous [нерегистровани]

trololol

kanadji ne postoje, srbi su izmisljen narod.....

(четвртак, 27. дец 2012, 21:03)
Goran Vukmirica [нерегистровани]

Predlazem...

...da se sledece godine odshtampaju nove novcanice u apoenima od 1000 dinara sa likom Vojvode Radomira Putnika i takodje nove novcanice u apoenima od 2000 dinara sa likom Nikole Tesle.Nadezdu Petrovic shtampati na apoenu od 500 dinara,a na onoj,koju smo videli samo u pocetku,kad je izashla,onoj od 5000 dinara ili nikoga ili njega(znate na koga mislim,znace Yugo-nostalgicari)!!!

(четвртак, 27. дец 2012, 12:47)
anonymousCCCC [нерегистровани]

Super

Najezio sam se!