Руси оживели биљку из леденог доба!

На основу ткива биљке пронађене у сибирском леду, старе око 30.000 година, руски научници су успели да оживе целу биљку! То је пионирски експеримент на путу ка оживљавању разних других биљних и животињских врста, попут мамута или крзнених носорога.

Руски научници саопштили су да су успели да оживе целу биљку – цвет из леденог доба – у пионирском експерименту који би могао да послужи оживљавању разних других биљних, али и животињских врста.

Научници тврде да је Silene stenophylla најстарија биљка која је икада „оживљена" и да већ сад производи беле цветове и семенке.

За експеримент је коришћено ткиво биљке пронађено у сибирском леду и старо више од 30.000 година.

Стручњаци тврде да експеримент доказује, да лед служи као природно спремиште древних облика живота. Своје налазе научници су објавили у америчком стручном часопису Proceedings of National Academy of Sciences.

„Сматрамо да је од суштинске важности да наставимо са истраживањем леда у потрази за древним спремиштем древног живота који је, хипотетички, нестао одавно са лица земље", навели су стручњаци у тексту.

Канадски научници раније су већ регенерисали неке знатно млађе биљке из семена пронађеног у животињским јазбинама.

Светлана Јашина са Института за биофизику Руске академије наука рекла је да оживљена биљка личи на биљку која још увек расте у истом подручју североисточног Сибира.

„То је издржљива и прилагодљива биљка", рекла је Јашина агенцији АП. Она је додала да се нада, да ће тим наставити свој рад и регенерисати још биљака.

Руски тим пронашао је одговарајући плод после испитивања десетина фосилних остатака пронађених у леду на десној обали реке Колиме, на североистику Сибира.

Фосилни остаци стари између 30.000 и 32.000 година били су потпуно залеђени, због чега је инфилтрација воде била немогућа и тако је створена ледена комора, која је плод изоловала у потпуности од спољашњих утицаја.

Фосили су пронађени у јазбинама веверица, које су своје брлоге копале у земљи и пуниле их најпре сеном, а потом и длаком. Јазбине се налазе 38 метара испод тренутне површине леда.

Један од аутора студије, Станислав Губин, сматра да би овај подухват могао да помогне и у „оживљавању" и сисара из леденог доба, попут мамута или крзнених носорога.

Јапански научници већ раде у истој области у потрази за остацима мамута, али се Губин нада да ће Руси бити први који ће пронаћи смрзнуто животињско ткиво које би искористили за регенерацију.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(уторак, 21. феб 2012, 23:11) - Заљубљеници у природу и Коп [нерегистровани]

Српска феникс биљка /Ramondia Serbica/

Најзагонетнија цветница српске флоре,која потиче још из терцијера.Пронашао ју је Јосиф Панчић на Ртњу, и класификовао је 1855.год.Ова биљка поседује чудесну способност да у екстремно неповољним приликама,као што су дуготрајне суше или жестоки мразеви,практично се осуши и обустави живот.Када настану повољни услови,враћа се свим вегетационим процесима иако је преживела врелу тропску климу,а потом и страшно ледено доба.Интересантно је и чудновато како та беживотна биљка оживи,омлади се,озелени...Ово наше планинско поднебље је пуно лепоте и тајни и зато нас магично привлаче планинарске стазе и путељци.

(уторак, 21. феб 2012, 23:02) - Dejan [нерегистровани]

kombinacija!

ovo liči na kombinaciju deteline sa 4 lista i visibabe!
detebaba ili visilina!

(уторак, 21. феб 2012, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

СНАГА РУСИЈЕ

Све честитке руским биолозима! Путинова Русија наставља зведани пут СССР-а као глобалне суперсиле.

(уторак, 21. феб 2012, 22:21) - Хазјаин,мали! [нерегистровани]

Стаљина су већ оживели,

ено га,опет се кандидује!

(уторак, 21. феб 2012, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Znao sam!!!

Znao sam da ona veverica iz "Ledenog doba" zaista postoji!!! :D

(уторак, 21. феб 2012, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

pcr

je cudo od dnk tehnike samo znas skevencu amino kiselnia ubacis sastojke i pravis proteine biljaka i zivotinja.

(уторак, 21. феб 2012, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

re svaka cast

Neverovatno je kolika je velika ljubav rusofila u Srbiji prema "njihovoj majci" Rusiji!
Koristite svaku mogucnost da velicate Rusiju i Ruse, pa makar to bio tekst i o nekom ko jede staklo ili nekom sto prica unazad! Stvarno ste pateticni!

(уторак, 21. феб 2012, 19:47) - Nikola [нерегистровани]

30000?

Kako znaju da je stara 30000 godina?

(уторак, 21. феб 2012, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

lepo je znati da imaju jos osoba i zemalja koje se brinu o 'bicima' i ozivljavaju 'bica' a ne da ih unistavaju!!!
puna podrska Rusiji, njihovim naucnicima i svim drugim 'ljudima' koji ce da podrzavaju i unaprede nas buduci prirodni zivot i ekosistem.

(уторак, 21. феб 2012, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Руси оживели биљку из леденог доба!

Dozvolite da vam pokazem...Evo,ja ih ukrstam,ja ih kalemim,svakoj znam,kad joj sta treba.Evo vidite,ova se zove Elvira.Ovo je Simonida.Ovo je Teodora.
Kako je gospodjino lepo ime?
-Leposava.
Leposava?Evo ovo ce biti Leposava.