Откривено „читаво крдо“ мамута!

Носку и Вики придружиће се још пет, можда шест мамута! Након сензационалног открића од пре неколико дана пронађене су нове кости које су, према речима директора Археолошког пројекта „Виминацијум“, Миомира Кораћа, „светска посластица“. Кости су пронађене на 10 метара удаљености од Вике, на месту где је некада било Панонско море.

У близини скелета мамута пронађеног пре неколико дана у Виминацијуму, пронађене су нове кости, а директор Археолошког пројекта „Виминацијум" Миомир Кораћ каже да је реч вероватно о пет или шест мамута.

Кораћ је у изјави Танјугу рекао да је у наставку истраживања после открића дела скелета мамута пре неколико дана, на сваких 30 метара пронађена по још једна кост, што је, додао је, потпуно невероватно, јер то значи да је ту закопано пет, можда чак и шест мамута.

Он је додао да се различите кости налазе на простору локалитета Носак површине између једног и два хектара, и да је то заиста феномен.

„Просто не знам шта да кажем, у шта све то може да се изроди, просто је невероватно, сада је почело пажљивије истраживање целог тог дела. Иако употребљавамо сву могућу технику у разоткривању, нисмо видовити и не знамо шта да очекујемо", узбуђено је испричао Кораћ.

Кораћ је најавио да ће урадити инфрацрвене снимке, како би добили што бољу слику тог простора, пробаће да рашчисте терен и да геофизичким методама, које могу да детектују кости на већим дубинама, виде докле оне сежу.

„Више није у питању само један мамут и једна кост. Ово је светска посластица јер таквих места нема у свету", истакао је Кораћ, подсетивши да се сви мамути до сада пронађени широм света налазе у музејима.

Он је рекао да ће, нажалост, морати да изместе скелет мамута Вике, откривен 2009. године, који је такође светски раритет, јер је то једини мамут у природном амбијенту где је и пронађен.

Кораћ је рекао да су нове кости пронађене на 10 метара удаљености од Вике, на месту где је било Панонско море које се повлачило, те да је могуће да је на самом локалитету некада било мало острво где су се мамути затекли.

Ово откриће је потпуно изненађење и сматра се да би држава требало одлучније да стане иза тога.

„Све то захтева велика средства и ми смо свесни свеопште кризе која нагриза наше друштво. Морамо бити реални, али то не значи да се нећемо трудити да урадимо најбоље могуће. Сматрам да држава треба више пажње да посвети археологији, која свуда у свету доноси новац", истакао је Кораћ.

„Искористимо шансу и доведимо на основу овог открића, на основу наше праисторије, Лепенског вира, Винче, 300.000 до 500.000 туриста и обезбедимо 300 милиона евра обртних средстава и сигуран сам да ће то донети милионе индустрији", поручио је Кораћ.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. јун 2012, 08:46) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Кингконг

Мамуте, РТС се не служи лажима као твоји западњаци, протурају лаж за истину у свему. Где живиш, јадниче?

(четвртак, 14. јун 2012, 05:33) - anonymous [нерегистровани]

....mamuti

Tvoj komenter je stvarno mamutski.

(четвртак, 14. јун 2012, 01:08) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje?

Ljudi moji stvarno covek da ne veruje, da`l mozemo mi bilo sta sami da uradimo na ovoj kugli zemaljskoj? Pa zar sve mi moramo strance da zovemo da urade za nas i na kraju oni to prisvoje kao svoje i nas i ne spominju. BRUKA!!!

(четвртак, 14. јун 2012, 00:30) - Иван - Ниш [нерегистровани]

Нови специјалитет

Пасуљ са сувим ребрима од мамута. :)))
Мамутијада !

(среда, 13. јун 2012, 22:59) - Mamut [нерегистровани]

Kingkong

O ovim Mamutima samo na RTSU nigde u svetu se ne spominju,,,,, alaoooooooooooooo??????????????????????

(среда, 13. јун 2012, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

..... mamut

Kada bi mamuti sada dosli u srbiju pozeleli bi opet da crknu.Dajte to Amerima oni barem imaju volju za tao nesto,kod nas nema ni volje ni ljubavi za nesto zivo kamo li sta je hilhade godina vec mrtvo.Setite se grada Justinijana na jugu srbije poneki francuz dodje plati okolne klince da malo posrede i to je to,,gde je srebija sve propala nezelim da komentarisem pitam se samo ima li negde da nije ..da ima Nole djokovic je neko ko prezentira srbiju u nekom svetlu pobednika...

(среда, 13. јун 2012, 18:13) - Goxy [нерегистровани]

rezolicija o Kostolcu

Svaki stanovnik Kostolca je potencijalni izvrsitelj tog gnusnog zlocina, i Hag ce tu da umesa prste !!

(среда, 13. јун 2012, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

јавни сервис

Зашто РТС не сними неки документарац о овоме као што ради BBC,Discovery и National Geographic?
Унели би новину у програм, тема већ постоји само треба неко да је уобличи. Како је Петар Лаловић снимао добре документарце о природи ,зар нема неко да га наследи на РТС?

(среда, 13. јун 2012, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Tacno tako

Ako moze neki da se utopi da vracamo dugove po svetu!

(среда, 13. јун 2012, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Srbija je odavno groblje mamuta,

samo to arheolozi ne znaju....