Јачи пол се зноји „ефикасније“

Знојне жлезде нежнијег пола допуштају мањи одлив течности преко коже, а разлика је још уочљивија код оних дама које су физички неактивније, показали су резултати јапанских стручњака. То би могло да буде објашњење за теже „суочавање“ женског тела са несносним летњим температурама.

Током физичких активности мушкарци се много „ефикасније" зноје него жене, тврде јапански стручњаци након истраживања чији резултати су објављени у специјализованом часопису Experimental Physiology.

Припаднице нежнијег пола које нису навикле на напоре спортских и других захтевних активности имају најлошији „одзив" знојних жлезда, закључак је групе јапанских стручњака, преноси Би-Би-Си (BBC).

Тај закључак сугерише да би жене могле да имају више тегоба током летњих врућина будући да се знојењем тело хлади, то јест бори против топлоте.

Главни разлог за слабије избацивање течности које је примећено код нежнијег пола је то што жене имају мање течности у телу него мушкарци, па је мања и количина коју је „дозвољено" избацити.

Истраживачи су у контролисаним условима температуре и влажности од 37 добровољаца тражили да возе тренажни бицикл један сат.

Физички активни и неактивни мушкарци и жене били су подељени у четири групе, а затим је током тих 60 минута мерена количина зноја код сваког засебно.

Подаци које су научници прикупили показали су да иако физичка активност утиче на то да се и код жена и код мушкараца појача знојење, то повећање је уочљивије код јачег пола.

Како је појачавана активност, тако се и разлика међу половима повећавала, то јест било је неопходно да испитаницама постане топлије и да се напор повећа да би се озбиљније ознојиле. То је нарочито било уочљиво код оних девојака које су биле физички неактивне. 

„Тело се брже хлади када се знојимо", навео је Тим Кејбл, директор Школе спорта у Ливерпулу, истакавши да би на знојење требало гледати као на веома корисну функцију јер је за организам веома опасно да се „прегреје".

Раније студије показале су да се мушкарци више зноје, делимично и због утицаја тестостерона на знојне жлезде.

„Мање течности у женском телу води ка томе да лакше дехидрира. Због тога слабије знојење може бити резултат адаптације на преживљавање у топлијим условима", објаснио је Јошимицу Иноуе, главни истраживач Лабораторије за истраживање људских способности при Универзитету у Осаки.

Закључак јапанских стручњака могао би да открије и неке од узрока различитог реаговања мушког и женског организма у екстремним условима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи