Благодети пливања

Напори тела да се одржи на површини воде или креће кроз њу веома су корисни за срце и крвне судове, активирају се готово сви мишићи, повећава издржљивост, нема притиска на зглобове, прегревања... Ипак, уколико вам је циљ елиминација вишка килограма, размотрите и друге опције.

Пливање је одлична физичка активност. Могу је упражњавати особе свих старосних група и при том имати користи и у телесном и менталном смислу. У зависности шта желимо да постигнемо, пливање ће бити добар или чак одличан избор, тврде стручњаци.

Стручњаци истичу да континуирани одлазак на базен, језеро, реку или море када то временски услови дозвољавају утиче веома добро на свеукупно здравствено стање.

На пливање можете ићи уколико вам је неопходна активација срца и плућа, а не одговарају вам други спортови. Такође, за особе које не смеју да се „прегревају", а желе да буду физички активне, водени спортови су идеални јер средина утиче на лакше одржавање температуре тела.

Током врелих летњих дана добар начин да се расхладите је постепен улазак у воду, а пријатни моменти проведени са драгим особама утицаће на ментално опуштање и смањење стреса.        

Блага стимулација коже и нервних завршетака приликом контакта са воденом средином такође делују умирујуће.

Особе које редовно трче, а желе да одморе зглобове и мишиће ногу, активирају горњи део тела, а истовремено имају квалитетан кардио тренинг, слободно се могу упустити у водене авантуре.

Спортске и друге повреде не смеју бити разлог за занемаривање здравих навика. Пливањем нећете оптеретити повређени зглоб или мишић, али ћете ипак спречити да се улењи и одржати форму организма.

Редован одлазак на базен подићи ће ниво издржљивости тела, ојачати мишиће и одржавати кардиоваскуларни систем у добром стању.

Иако ова активност сагорева око четири калорије по килограму телесне масе после сваког препливаног километра, они који желе да изгубе масне наслаге можда би требало да размисле и о некој другој опцији.

Готово истог тренутка када изађемо из воде потрошња калорија престаје, што није случај са другим физичким активностима.

Након трчања или вожње бицикла тело и до 18 сати троши калорије! Цака је управо у загревању тела током активности која је веома мала у води, па тако када се нађете на сувом нема много посла око хлађења.

Будући да је температура воде увек нижа од температуре организма, а унутрашњи органи захтевају одређене „услове рада", тело „не да" заштиту са стомака, то јест масне наслаге које ће лакше задржавати неопходну топлоту.   

Нема притиска на зглобове, прегревања, готово све групе мишића се активирају, боље сте физички спремни, здравији, али вишак килограма неће отићи.   

Комбинујте аеробик или неке друге вежбе са пливањем и бићете задовољни и здрављем и изгледом, закључак је стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво