Умерено излагање Сунчевој светлости

Под слоганом „Опуштено и на сунцу“ данас се обележава „Еуромеланома дан“, европски дан борбе против меланома, најопаснијег обољења коже. Тим поводом многе здравствене установе у Србији организовале су бесплатне прегледе младежа.

Доласком сунчаних дана све је више оних који се труде да пошто-пото добију преплануо тен, иако већ годинама стручњаци упозоравају да то може довести до озбиљних здравствених проблема, па и до рака.

Да до тога не би дошло лекари 10. маја, на европски дан борбе против меланома - „Еуромеланома дан", скрећу пажњу да и младеже треба „држити на оку". Ако промене величину, облик, боју, почну да крваре, хитно посетите дерматовенеролога.

Међутим, лекари, у складу са слоганом овогодишње кампање „Опуштено и на сунцу", упозоравају да када се се излажемо Сунчевој светлости то радимо исто онако као када узимамо лек, односно мора се знати доза и колико времена смемо да проведемо на сунцу.

Са друге стране, директор Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду доктор Александар Адамовић нагласио је да када су соларијуми у питању, то морају бити машине које одговарају стандардима на западу.

„Код нас често долазе апарати које не одговарају тим стандардима, јер су тамо избачени из употребе па се онда за много мање пара могу добити и поставити код нас", истакао је др Адамовић.

Према његовим речима, соларијуми не смеју имати сва она нежељена зрачења или морају бити у оној количини која прописује закон.

„Ту законску регулативу још немамо, али се надамо да ћемо и ми то имати врло скоро. Онај ко има соларијум, мораће да поштује све што инспекција пропише", објаснио је др Адамовић.

Бесплатни прегледи који су организовани у бројним здравственим установама у Србији мотивисали су многе грађане да прегледају младеже, што би требало да нам постане навика.

Током прегледа врши се само скрининг за рак коже, док други дерматолошки проблеми неће бити третирани.

Пацијент добија извештај са прегледа, а у случају откривања симптоматичних промена на кожи пацијент се упућује на биопсију што омогућава рану дијагнозу и знатно веће шансе за успешно лечење малигног меланома или другог рака коже.

Пацијенти који се прегледају у оквиру кампање добиће и информативни материјал о малигном меланому, његовом раном препознавању, методама самопрегледа коже и препорукама за заштиту од штетног деловања УВ радијације.

Меланом - најсмртоноснији малигни тумор коже

Учесталост јављања рака коже, меланома и не-меланомских малигних тумора константно расте последњих 30 година свуда у свету, а процењено је да ће у овој години од малигног меланома оболети око 54.000 људи у Европи и 130.000 широм света.

Сваке године око 37.000 људи широм планете умре од малигног меланома, а број нових случајева расте од три до седам одсто сваке године.

Не-меланомски малигни тумори коже представљају најчешће типове карцинома код људи.

Стопа инциденце убрзано расте, она је 20 пута већа од стопе пораста броја дијагностикованих случајева меланома, најсмртоноснијег малигног тумора коже.

Сваке године широм света се дијагностикује више од 13 милиона нових случајева ове врсте карцинома, али срећом ова врста карцинома коже се може лако лечити тако да 99 одсто особа код којих су они дијагностиковани преживљавају.

Главни узрок пораста учесталости рака коже у последњим деценијама, осим истањења озонског омотача, представља промена понашања на сунцу.

Већа популарност активности на отвореном и сунчања довела је до претераног излагања УВ зрачењу, јер многе особе препланулост коже сматрају симболом атрактивности и доброг здравља.

Међутим, препланулост је често знак оштећења изазваног УВ зрацима и представља покушај коже да умањи даља оштећења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво