Кафа, ручак и дијабетес

Љубитељи кафе који свој омиљени напитак пију уз ручак изложени су мањем ризику од обољевања од дијабетеса типа 2, потврдили су резултати обимног истраживања спроведеног у Бразилу.

Резултати једног новог бразилског истраживања потврдили су тезу да конзумирање кафе смањује ризик од дијабетеса, али само уколико се пије уз ручак.

Током истраживања које су стручњаци Универзитета Сао Паула спровели на готово 70.000 жена утврђено је да су испитанице које су пиле најмање једну шољу кафе уз ручак биле изложене за трећину мањем ризику од оболевања од дијабетеса типа 2.

То важи за кафу са и без кофеина, али је члановима научног тима најинтересантније било то што су утврдили да нема утицаја ни то да ли је напитак зашећерен или није.

Остало је да се провери још да ли повољан ефекат против шећерне болести има и кафа с млеком, будући да веома мали број жена у подне пије кафу с млеком.

Жене које су учествовале у овом истраживању биле су старости између 41 и 72 године и у просеку њихово здравствено стање праћено је током 11 година.

Бразилски стручњаци још нису сигурни да ли превентивно дејство кафе уз ручак против дијабетеса потиче од тога што она у то доба дана најснажније делује или утицај има и врста хране која се конзумира током ручка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво