Нов метод лечења срчане аритмије

Катетерска аблација је релативно нова процедура која се примењује у лечењу срчане аритмије и показала се као веома делотворна. Око срца се уграђује катетер, уз сагоревање дела мишића око плућних вена, да би се спречило преношење неправилних електро импулса на остатак срца.

Релативно нова процедура све више се доказује као много делотворнија у лечењу пацијената са неправилним откуцајима срца од уобичајене терапије лековима. То је добра вест за оне са тим потенцијално смртоносним поремећајем, преноси „Глас Америке".

„Моје срце би једноставно почело да прескаче и почела бих да губим дах. Обично је то трајало неколико секунди али како сам постајала старија, то је било све горе и све чешће", тако стање познато под називом „атријална фибрилација" описује пацијенткиња Робин Драбант.

Реј Каспиљо каже да је осећао као да ће му срце искочити из груди: „Чини вам се као да вам се груди затварају и борите се за ваздух". Атријална фибрилација може да изазове мождани удар или срчани напад.

Лекари могу да третирају то стање тако што ће уградити катетер око срца. Процедура кратко траје и време за опоравак је минимално.

„Сада употребљавамо енергију радио таласа. Она заправо загрева ткиво и уништава танки слој мишића у околини катетера", објашњава доктор Дејвид Вилбер са Универзитета Лојола у Илиноису.

Процедура је названа катетерска аблација зато што сагорева мали део срчаног мишића.

„Циљ је да се униште мишићи око плућних вена како би се спречило преношења електро импулса (који изазивају аритмију) на остатак срца", истиче доктор Вилбер који је, као и други истраживачи, учествовао у проучавању више од 150 пацијената са атријалном фибрилацијом.

На близу 100 пацијената примењена је катетерска аблација, док су остали били третирани лековима.

„Шездесет до седамдесет одсто пацијената третираних катетерском аблацијом никада више није имало прескакање срца после третмана. Али око 30 одсто јесте. Са друге стране, пацијенти третирани само лековима имали су око 80 до 90 одсто поновљених аритмија у истом временском периоду", истиче др Вилбер.

Пацијент Реј Каспиљо каже да му је та процедура омогућила да поново хода колико хоће без умора.

„Волела бих да сам то урадила пре више година зато што је квалитет мог живота осетно побољшан", напомиње Робин Драмант уз констатацију да је то била „најбоља одлука коју је икада донела.

Ипак, доктор Вилбер каже да катетерска аблација није прва опција у избору третмана за атријалну фибрилацију. Он саветује да се она примењује само ако терапија лековима не донесе резултате.

Детаљан извештај о истраживању објављен је у најновијем издању часописа Америчког медицинског удружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара