Читај ми!

Немачка планира да легализује марихуану, хоће да буде пример другим европским земљама

Министар здравља Немачке Карл Лојтербах каже да је легализација марихуане намењена заштити корисника и да би нови закон могао да представља преседан који ће пратити друге европске земље.

Немачка жели да омогући одраслим особама да купе и поседују до 30 грама канабиса за рекреативну употребу и да у својим домовима узгајају до три биљке, најавио је министар здравља истичући да би таква пракса могла да постави преседан за остатак Старог континента.

„Уколико овај закон буде усвојен, представљаће један од најлибералнијих пројеката за легализацију канабиса у Европи, али ће и направити и најрегулисаније тржиште“, истакао је Карл Лојтербах.

Главни циљ закона који ће омогућити куповину и пушење канабиса у Немачкој је да боље заштити младе људе, који већ конзумирају канабис набављајући га на црном тржишту.

„Не желимо да проширимо конзумацију, али да унапредимо заштиту младих људи“, рекао је Лојтербах, који је навео модел прохибиције очигледно не функционише пошто статистика показује да је око четири милиона људи у Немачкој конзумирало канабис у последњих 12 месеци.

Тропартијска коалиција у Немачкој најавила је легализацију канабиса као један од својих циљева, али је напредак био спор јер се страхује да би тај корак могао да буде у супротности за законима ЕУ и међународним споразумима.

Како би умањили ризик да закон буде оборен у Европском суду правде, немачки политичари планирају да пошаљу нацрт Европској комисији и затраже мишљење.

Уколико ЕК јасно каже да немачки модел није компатибилан са законима ЕУ, онда немачка влада неће наставити са легализацијом на тој основи. Уколико, са друге стране, Брисел да зелено светло, нацрт закона наћи ће се пред парламентом почетком 2023. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво