Стари намештај штетан за жене

Дифенил-етри и друга једињења брома којима се продужава век тапацираног намештаја, када се нађу у крви жена могу знатно умањити шансе зачећа. Те материје улазе и у састав резервних делова за аутомобиле и електронске уређаје, што додатно повећава шансе за њихово таложење у крви.

Хемијска једињења која се користе у производњи тапацираног намештаја, резервних делова за аутомобиле и електронике могу лишити жене радости материнства.

Научници америчког Универзитета Беркли обавили су истраживање које је показало да се у крви жена могу гомилати полибромовани дифенил-етри (ПБДЕ) или такозвани антипирени.

У питању су једињења брома која спречавају паљење материјала при загревању, због чега се њима третирају ватростални материјали, мебл штофови, изолације у електроници...

Постоји више од 200 таквих једињења, а њихово нагомилавање у организму често се доводи у везу са нарушавањем функције јетре и штитне жлезде.

Изучавањем утицаја тих једињења на људско здравље у последње време озбиљно се бави Светска здравствена организација.

Стручњаци те организације утврдили су да се те штетне материје највише нагомилавају у организму жена које највише времена проводе код куће, као и телу деце и младих.

Истраживање америчких научника показало је да дифенил-етри, нагомилани у крви жена, знатно снижавају њихове шансе да затрудне.

Осим тога, те материје утичу на ниво полних хормона, због чега се код трудница повећава опасност од побачаја.

Због могућег штетног утицаја на здравље људи, у Европи је примена комерцијалних антипирена забрањена још током деведесетих година прошлог века, објављено је на Интернет сајту Известиа.ру.

Ипак, многи производи који су произведени пре забране и даље угрожавају здравље становница јер се налазе у домовима широм континента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво