Рибље уље еликсир младости?

Конзумирање рибе богате мастима или узимање препарата са омега 3 масним киселинама успорава процес билошког старења, показују најновија истраживања. Резултати подржавају препоруке Америчког удружења за срце да треба узимати најмање један грам омега 3 рибљег уља дневно.

Пацијенти са високим нивоима омега 3 масних киселина у крви изгледа имају спорији процес биолошког старења, показало је истраживање научника са Универзитета Калифорније.

Бројне студије су до сада показале да риба из хладних вода - лосос, туна и друге рибе богате уљем - садрже омега 3 масне киселине које могу да умање ризик од коронарних болести, али нико са сигурношћу не зна зашто је то тако.

Доктор Рамин Фарзане-Фар са калифорнијског универзитета спровео је студију како би установио да ли постоји веза између старења ћелија и омега 3 киселина.

Главни резултат те студије је да та веза постоји, рекао је Фарзане-Фар.

Заштитне капице на крајевима хромозома, назване теломери, садрже генетски материјал. Како се оне скраћују, ћелије старе. Доктор Фарзане-Фар и његове колеге мерили су дужину теломера у ћелијама крви код 600 срчаних болесника.

Они су желели да сазнају да ли постоји било каква веза између нивоа омега 3 масних киселина и промене у дужини теломера током одређеног временског периода.

„Пацијенти са највишим нивоима омега 3 рибљег уља показали су спорије скраћивање дужине теломера, док су они са најнижим нивоима имали најбрже скраћивање дужине теломера, што је назнака да ти пацијенти старе брже од оних са високим нивоима рибљег уља у крви", закључак је студије.

Доктор Фарзане-Фар каже да резултати подржавају препоруке Америчког удружења за срце да треба узимати најмање један грам омега 3 рибљег уља дневно.

Истраживачи су некада веровали да само редовно вежбање и контрола стреса могу да одржавају теломере здравим. Међутим, и конзумирање рибе богате мастима или узимање препарата са омега 3 киселином може да буде делотворно.

Омега 3 киселине нису добре само за срчане болеснике. Оне се доводе у везу и са ублажавањем упале зглобова, успоравањем губитка меморије и смањењем макуларне дегенерације, што је најчешћи узрок слепила код старијих особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво