Опрезно са вештачким антиоксидантима

Велике количине антиоксидантних материја које не потичу из свежег воћа и поврћа, уместо да штите организам од болести и стaрења, могу штетно утицати на здравље, упозоравају амерички стручњаци.

Производи са високим садржајем антиоксиданата могу штетно да утичу на здравље уколико се конзумирају у великим количинама, закључили су истраживачи са Универзитета у Канзасу у САД.

Научници су утврдили да обиље таквих производа у исхрани може да изазове дисбаланс између количине антиоксиданата који успоравају оштећење мишића и других органа под дејством оксидације, и прооксиданата који ове процесе убрзавају.

У експериментима спроведеним на лабораторијским животињама, које су добијале различите дозе антиоксиданата, истраживачи су покушали да разјасне на који начин може да се побољша допремање кисеоника у мишиће у време физичке активности.

Експеримент је показао да у неким случајевима антиоксиданти погоршавају мишићне функције и повећавају осећај замора.

Оваква реакција наступа због тога што антиоксиданти пригушују кључне сигнале неопходне за ефикасно функционисање мишића.

Стручњаци саветују уздржавање од употребе производа са повећаном количином антиоксиданата све док се научно не докаже како ови инхибитори оксидације делују на физиолошке системе организма.

Широко је распрострањен став да антиоксиданти могу да спрече разорно деловање слободних радикала на ћелије живих организама и тако успоре процес старења.

Такав утицај на организам имају материје које су у току метаболизма издвојене из свежег воћа и поврћа.

Многобројна истраживања, међутим, нису потрвдила ову хипотезу када су у питању вештачки антиоксиданти, наводи Интернет портал Компулента.ру.

Антиоксиданти се првенствено налазе у разном свежем воћу, а посебно богати овим супстанцама су боровнице, грожђе, крушке оскоруше, рибизле, шипак...

Од пића се издвајају црно вино, зелени и, у мањој мери, црни чај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи