Освежи простор - избаци дувански дим

Национални дан без дуванског дима обележава се у многим градовима Србије. Стручњаци наводе да се свест грађана о штетности дувана по здравље повећава, али да трећина одраслих становника Србије и даље свакодневно пуши.

У многим градовима Србије 31. јануара обележава се Национални дан без дуванског дима и тим поводом стручњаци наводе да се свест грађана о штетности дувана по здравље повећава и да су томе у великој мери допринеле кампање које се спроводе.

Централна манифестација одржана је на Тргу републике у Београду између 11 и 13 часова, где је дељен информативни материјал грађанима, који су имали могућност да добију савете и информишу се о штетности пушења.

Иако конзумирање дуванских производа сматрају лошом и штетном навиком, пушачи нису увек спремни да је се одрекну. Већина потражи помоћ, тек када им здравље постане озбиљно угрожено, показују истраживања.

Са друге стране, бивши пушачи кажу да престају да пуше углавном због породице.

У Србији за сада има 20 саветовалишта за одвикавање од пушења.

Према речима докторке Ике Пешић са Института за плућне болести, када човек почне одвикавање, има много недоумица, много страхова који су чак и неосновани и просто не знају како даље.

„Зато су им значајне те програмске шеме, шта у ком тренутку да ураде, нарочито када је криза и како да је превазиђу", истакла је др Пешић.

Променити штетне навике

На конференцији за новинаре одржаној 30. јануара у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" министар здравља Томица Милосављевић рекао је да пушење изазива велике последице по здравље као и да је неопходно радити на мењању понашања и штетних навика.

Министар је истакао значај активности и кампање против пушења ради очувања здравља и навео пример Словеније у која је 14 година радила тај посао да би после тога био регистрован смањен број оболелих од рака плућа.

„На том путу важна је активност сваког појединца, спортских клубова и других чланова друштва", нагласио је министар Милосављевић.

На конференцији је речено да је истраживање које је 2006. године спровело Министарство здравља показало да у Србији свакодневно или повремено пуши 33,6 одсто одраслих становника, а да се у односу на 2000. годину учесталост пушења смањила за 6,9 одсто.

Према резултатима истраживања, код младих у узрасту од 13 до 15 година, 8,8 одсто дечака и 8,3 одсто девојчица наводи да сада пуши цигарете, док 42,7 одсто ученика наводи да је бар једном пробало да пуши (дечаци 41,4 одсто, а девојчице 43,3 одсто).

Угрожена и деца

Последице дуванског дима не трпе само пушачи - изложено је две трећине одраслих у својој кући, а на радном месту 44,9 одсто запослених.

Стручњаци упозоравају да су код деце ови подаци још алармантнији, јер 77 одсто младих старости од 13 до 15 година наводи да у кући неко од чланова породице пуши у њиховом присуству.

„Мислим да пушачи нису довољно свесни колико дувански дим штети људима у околини. И онај ко не пуши,ако се налази у окружењу пушаца има веома сличне ризике као што имају и пушачи", објаснила је др Анђелка Џелетовић из Националне комисије за превенцију пушења.

Председница Удружења за јавно здравље Србије др Снежана Симић нагласила је да је лоше и то што деца живе у срединама у којима се пуши и додала да дувански дим изазива четири пута већу вероватноћу за оболевање од многих болести, посебно кардиоваскуларних.

Симићева је додала да је веома важно то што је у децембру 2009. године Влада усвојила Предлог закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и да то представља значајан корак у контроли дувана у Србији.

„Закон ће донети поделу простора у ресторанима на пушачки и непушачки део,условљавање до 80 квадрата да или не, забрану пушења на радном месту, у низу установа, могућност одређивања посебне просторије, као и потпуну промену канзене политике и контролне политике", навео је министар Милосављевић.

Слоган овогодишњег Националног дана без дуванског дима је "Освежи простор - избаци дувански дим", а овогодишњој кампањи су се прикључили Фудбалски савез Србије, фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан.

Према подацима Светске здравствене организације у свету пуши више од милијарду људи. Статистички подаци показују да је дуван, због хиљада штетних хемијских материја које садржи, један од водећих узрока смрти у свету и једини је легалан производ који убија до чак половине оних који га користе.  

Пушење је директно одговорно за чак 28 обољења од којих је рак најсмртоносније.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи