Читај ми!

Подмлађивање без операције – истине и заблуде о најпознатијим третманима

Процедуре подмлађивања постале су широко доступне па многе жене одлучују да попуне боре, затегну кожу или увећају усне. Све су популарније јер се без операције могу постићи резултати уз помоћ инјекција, ласера, и баш зато је важно где се раде третмани, ко их изводи и на који начин. О свему овоме у данашњој емисији РТС Ординација детаљно је говорила др Јоана Батсијалоу, специјалиста физикалне медицине и стручњак за мезотерапију, естетску и антиејџинг медицину.

Tретмана je много, а процедура све више, што рађа и све већи број заблуда у вези са њима, а дезинформације могу бити опасне по здравље. Ауторка и водитељка РТС Ординације, Марија Поповић и др Иона Батсијалоу, објасниле су бројне заблуде у вези са одређеним третманима подмлађивања.

Једна од процедура подмлађивања је и ПРП третман који подразумева вађење мале количине крви, до 10 милилитара, која се потом пречисти у центрифуги и добија се квалитетан серум богат различитим елементима који су одлични за хидратацију, објаснила је др Јоана Батсијалоу.

„Та течност, односно плазма фореза је жућкасте боје и богата је разним протеинима и супстанцама за хидратацију“, и додаје да ова течност опоравља кожу када неко има екцеме, акне и друге кожне проблеме, али наглашава да сам третман треба да ради адекватан лекар, најбоље дерматолог.

Дакле, ПРП третман може да служи за подмлађивање, али у годинама изнад 30, када се појављују први знаци старења. Докторка наглашава да сматра како овај третман не би требало да примењују млађе особе које немају здравствених проблема са кожом. Сматра да то не би требало да буде први избор, већ да би најпре требало покушати са благом мезотерапијом и коктелом од хијалурона, колагена, витамина Б, Ц и Д и разним адекватним аминокиселинама.

Докторка Батсијалоу закључује да ПРП третман није намењен за попуњавање бора, већ да је у питању третман за хидратацију.

На шта конкретно утиче мезотерапија?

С друге стране, постоје процедуре у којима се користе различите иглице, па се тако у мезотерапији користе микроиглице.

„Постоје наноиглице од четири милиметра, шест и осам, и њима се раде те мезотерапије које могу да буду површне, средњедубоке и дубоке“, објашњава докторка. Од врсте иглица и терапије зависи колико ће дубоко бити пласирани витамини и друге супстанце.

„Млађе особе, дакле оне које имају 17 до 20 година требало би да имају само те витаминске коктеле, који дају ефекат великог сјаја, што говори о хидрираној и здравој кожи и то је третман који се зове мезо глоу. Онда постоји средња или дубља мезотерапија која може да садржи само пептиде, само фактор раста, или да буде коктел који лекар аплицира у односу на индикацију и жељу шта да се постигне“, каже гошћа РТС Ординације.

Докторка додаје да постоје и дубоке мезотерапије које садрже хијалурон и користе се са циљем да се подигне мишићни тонус, и практично иако овај третман не служи да се пуне боре, ипак неће дозволити да се боре даље проширују.  

Ефекат хијалуронских филера

Друга честа заблуда је да када прођу ефекти хијалуронских филера кожа изгледа још лошије него пре третмана. Иначе, хијалурон се кроз инјекцију убризгава у одређени део лица, а докторка је на сликовит начин објаснила зашто је заблуда да након ефекта ове супстанце кожа изгледа лошије.

„Човек навикне да му буде лепо када има хијалурон и кад прође тај ефекат он види како би било (да не ставља хијалурон) и онда ако не иде да допуни каже: 'Јао, ја изгледам лоше.' Не, него тада изгледа заправо како би било (да не користи хијалурон), чак је за 20 одсто боље, јер је хијалурон препарат који остаје на лицу минимум четири до пет година“.

Докторка подсећа да је хијалурон природни препарат и храна за ћелије, али и да постоји огромни спектар хијалурона, и сваки има своју ознаку. Рецимо, онај са ознаком first (енгл. први) користи се за почетне борице које могу да се јаве и око 27. или 30. године. Овај хијалурон се назива и „мекши“.

Такође, постоји онај који зову глобал, који је погодан за особе од 30 до 35 година, затим дип од 40 до 45, па ултрадип. Хијалурон такође има и различит волумен и конзистенцију, а постоје и потпуно течни хијалурони за спољашњу употребу.

„Течни хијалурон је мало гушћи од воде и он може да се користи за спољашње третмане, за мезолифт, може се користити помоћу ролера“, каже др Батсијалоу и наглашава да његова улога није да затегне боре већ да хидрира и нахрани, као и да лицу да природну лепоту.

„Кожа мало изгледа као да је набубрело лице, али веома мало“, напомиње докторка и објашњава да лице заправо сине, као после одмора на планини када добијемо свежији, једрији изглед. Подвлачи да хијалурон могу сви да раде, без обзира на пол.

„Зашто не би и мушкарци, кад и они треба да буду лепи, да изгледају задовољно, свеже и мало негованије. Не пада мушкост од хијалурона“, уз осмех напомиње др Батсијалоу. 

Хијалуронски филери могу да се примењују на целом лицу – на назолабијалним борама, попречним борама врата, на јагодицама, служи и за подизање тонуса и контурисање лица, за подочњаке и регију око очију, а исто тако хијалуронски филери могу да се користе и за деколте, врат и комплетно лице. 

Како изгледа „ботоксирана“ особа

Једна од најраспрострањенијих заблуда је да се убризгавањем ботокса увек добија замрзнут и укочен изглед лица. Да се израз „ботоксирана“ користи као увреда често чујемо, а др Јоана каже да и за такав изглед постоји разлог.

„Знате зашто? Зато што погрешне особе раде са екстремно великом количином препарата. Он треба да се користи у што мањој, минималној количини која би дала најбољи ефекат“, наглашава саговорница Марије Поповић. 

Сам ефекат ботокса има различиту дужину трајања, у зависности од препарата.

„Имате препарате који трају два до три месеца, има оних који трају шест месеци, оне који могу да трају и дуже, а то све зависи и од навика пацијената“, додаје докторка. Признаје да је ботокс једна од најдискутабилнијих супстанци и да су и даље подељена мишљења да ли га треба користити и колико често.

„Колико је делотворан и колико изгледа лепо, може да има и тешке компликације. Код њега може да се деси, ако је велика количина дата, да падну капци, да неко скоро уопште не може да види, да можете да имате велике отоке, да се направи велика асиметрија леве и десне стране. Може и да дође до главобоље, до мигрене, може да дође и до мучнине, повраћања, до тежине... Све су то параметри који указују да о ботоксу треба да се води чак 100 пута више рачуна него о хијалурону“, истиче докторка. 

Ботокс може да се користи за више регија – за чело, регије око очију, за регију око усана код особа које имају много ситних бора, користи се за подизање тонуса браде, може да се користи за затезање врата и деколтеа.

Докторка препоручује комбиновање ботокса са терапијом матичним ћелијама или већ поменутим ПРП третманом, пептидима или другим регенеративним методама, да би кожа била и регенерисана, јер ботокс само затеже, не хидрира, не храни и нема својства као што има хијалурон, зато др Јоана препоручује комбинацију ова два препарата.

„Највише волим да ботокс користим са хијалуроном тако да истовремено добијемо и хидрирано и лепо лице, а добијемо и потпуно природни изглед“. Ова метода се зове мезоботокс и тада остаје блага мимика (нема „замрзнутог“ и „укоченог“ лица), али су и боре мање изражене. Овакви третмани могу да се раде више пута, дужи временски период.

Хемијски пилинг и ласер

Иако је ова ставка у табели са заблудама, докторка каже да ово заправо може да буде заблуда али и велика истина.

„Спаљују кожу ако неадекватан доктор користи неадекватан материјал и неадекватан ласер. Ласер је најјачи апарат који постоји у медицини за регенерацију коже, а примељује се 'за будућност', односно да би ефекат био видљив кроз три-пет или 10 година. Самим тим што регенерише – повећава колаген, еластичност коже, хидратацију, а тиме и смањује поре, али и боре. Боре се смањују, наравно не као код хијалурона и ботокса, али успорава старење и ако су микроборе – тотално могу да нестану“, наводи гошћа РТС Ординације.

Подсећа да у већини случајева када лекар ради хемијски пилинг, циљ је да се скине површински део коже, а затим излази нова, млада кожа која је, „број“ или „два броја мања“, тако да самим тим постиже антиејџинг ефекат. 

Овакав пилинг се користи и за проширене поре, флеке, депигментације, за мелазму, а изузетно је добра и комбинација када се код добрих стручњака уради једанпут хемијски пилинг, једном ласер, али докторка инсистира да је најважније изабрати адекватног лекара.

За кога су добре мезонити

Мезонити су, како објашњава докторка Батсијалоу, у ствари оперативни конац који се користи приликом операције срца и других унутрашњих органа, а сам третман овим нитима се изводи помоћу нано иглица које се провлаче кроз кожу и на тај начин се затеже кожа како би изгледала једрије и како би се подигао мишићни тонус.

„Нити се стављају као нека арматура – неке иду попречно, па неке косо, кружно“, сликовито је објаснила докторка. Мезонити могу да се користе за регију око усана, али када желите да подигнете усне, а не да их пуните, и тада се усна само благо издигне. Може да се користи и за подизање браде, може и за јагодице, може да користи и за подизање обрва, а може да се користи и за чело.

Заблуда је да се нити користе само за старију кожу, већ их може радити и млађа особа, а ова процедура се може радити без ограничења јер се не користе никакви додаци, хемикалије и нема страха од алергије или било каквих нус појава. 

Филери од синтетичких материјала трају заувек, али се деформишу

Познато је да је хијалурон краткотрајан, док су синтетички материјали трајни, а др Јоана додаје да су они заправо доживотни, односно да трају готово заувек, па се у случају постхумног ископавања тела у које је био уграђен синтетички материјал може видети необична ситуација.

„Распадне се тело, а када ископате човека остане тај вештачки материјал, а то је као да имате пластику, силикон или биополимер. Та пластика се деформише и питање је само дана када ће да промени облик, па зато крене да се криви, прави балоне, херпесе, једна страна изгледа подигнуто, друга спуштено, а исто буде и са јагодицама. Онда се с  годинама изгуби колаген који је то држао, или дубока маст која је то држала и онда јагодице изгледају као лоптице, једна је подигнута, друга страна је спуштенија“, наводи др Батсијалоу.

За овакве проблеме нема другог решења осим операције, али је проблем што се ти материјали сједине са мишићима и тетивама.

„Може један део да се скине, али никада не можете да скинете апсолутно све. За сваки, па и најлошији хијалурон који је примењен има решење како да се проблем реши, али шта ћете ви да радите када имате нешто што не можете да скинете никако“, пита се докторка.

Лице и организам старе заједно

Процес старења лица углавном је повезан са старењем организма – ово звучи логично и у највећем броју случајева јесте тако, а гошћа РТС Ординације појашњава да је то зато што на изглед коже утичу стрес, али и бројни други фактори.

„Наравно, код оног ко има неко унутрашње обољење, канцер, тумор то се све види на кожи. Види се и ако неко пуши или се неадекватно храни, такође и ако неадекватно ради третмане – кожа апсолутно показује све знаке и процесе старења“, истиче докторка.

После ковид 19 инфекције кожа лица може изгледати старије.

„Нажалост кожа изгледа старије, дехидрирано и много лошије. Очигледно је да је то велики стрес за организам, и сам вирус, и температура, али и то што останете без кисеоника, јер то без кисеоника значи да није довољна циркулација, односно микроциркулација и да се кожа не храни. Зато су најбитније масаже, биолошки третмани за лице и масаже тела, а постоје масаже специјалним природним уљима која остају дуго на кожи након масаже, чак седам до осам сати, а имају за циљ да хране кожу лица и тела“.

Докторка саветује да су у ову сврху корисни и масажери које можемо да купимо, па и они од драгог и полудрагог камења. Додатна препорука је да након ковид инфекције са разним процедурама, филерима, боцкањима треба бити стрпљив и сачекати.

„За природне филере, као што је хијалурон, али за оне квалитетне хијалуронске филере“, наглашава, „Довољно је да прође месец дана. За филере који нису толико квалитетни, требало би да прође и више месеци јер може да дође до алергије, може да дође до тога да се упали лице. Требало би да постоји неки размак после терапије ковида или после вакцине, не зато што ту може да буде нешто негативно, али нема разлога да човек ризикује било шта“, напомиње окторка Батсијалоу.

Процедуре подмлађивања треба да изводе искључиво лекари

Процедуре подмлађивања лица би требало да изводи лекар, искључиво лекар и медицински образована особа, односно, лекар који је школован баш за то.

Специјализована ординација треба да има сертификате за нове технологије и за ове нове методе. Осим што свака процедура мора да има посебан сертификат, мора да се изводи у одређеним просторијама, код лекара који су завршили акредитоване школе, а докторка саветује да сваки пацијент има право да тражи да види сертификат и има право да тражи на увид и податке о материјалу којим се ради, односно сертификат о њему.

Пацијент има право да тражи и лекарску лиценцу и да о свему томе пита. Такође има право и да зна шта му се тачно ради, шта се очекује, које су могуће компликације и који су савети за очување коже након терапије која се примењује, навела је др Јоана Батсијалоу, гошћа РТС Ординације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво