Благодети медитеранске исхране

Традиционална исхрана медитеранских народа има многе предности, укључујући и заштиту од малигних болести, тврде шпански стручњаци. Утврђено је да такав начин исхране, између осталог, смањује ризик од рака желуца.

Медитерански начин исхране може да помогне у смањењу ризика обољевања од рака желуца, поручили су шпански стручњаци из Каталонског института за онкологију.

Традиционална исхрана Грка, Италијана и других медитеранских народа има многе предности, укључујући и заштиту од малигних болести, истиче група шпанских стручњака, са др Карлосом Гонзалесом на челу.

Управо због тога, сматрају шпански лекари, важно је промовисати такав начин исхране, нарочито у оним срединама у којима почиње да се губи под дејством иностраних утицаја, преноси Ројтерс.

Проверавајући да ли медитеранска исхрана смањује ризик и од рака желуца, који је други најзначајнији узрочник смрти међу свим врстама рака у свету, тим из Барселоне је анализирао резултате европског истраживања о раку и исхрани (ЕПИЦ), које је обављено на 485.044 мушкараца и жена, старости од 35 до 70 година, из десет европских земаља.

Испитаници су оцењивани по скали од 1 до 18, на бази тога колико је њихова исхрана била блиска медитеранској, која је богата воћем, поврћем, махунаркама, рибом, житарицама и маслиновим уљем, а релативно сиромашна црвеним месом и млечним производима.

Током девет година спровођења ЕПИЦ-а, од рака желуца оболело је 449 испитаника.

Испоставило се да је ризик од те врсте рака 33 одсто мањи код оних чија је исхрана била најсличнија медитеранској.

За сваки поен више на скали, ризик од рака желуца смањивао се за пет одсто.

Међу особама којима се дијагностикује рак желуца, само 23 одсто преживљава пет и више година, напомињу шпански стручњаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво