Румунски „порез на дебљину“

Румунија ће бити прва земља која ће увести „порез на дебљину“, пише лондонски „Тајмс“. Тиме ће, како се очекује, бити побољшан квалитет исхране становништва и биће попуњен државни буџет.

Битка против гојазности у Европи узима маха, а прва земља која ће увести „порез на дебљину" биће Румунија, пише лондонски „Тајмс".

Румунско министарство здравља је, наиме, најавило да ће брза храна која садржи више соли, масти и шећера бити додатно опорезована.

Тиме ће, како се очекује, бити побољшан квалитет исхране становништва и биће попуњен државни буџет, који је после рецесије која је тешко погодила Румунију протеклих годину дана, поприлично испражњен.

Нови порез ће представљати део продајне цене брзе, односно нездраве хране, наводи „Тајмс", а минерална вода и сокови неће бити додатно опорезовани.

Румунски званичници наводе да једна четвртина становништва те земље спада у категорију гојазних.

Мера Букурешта омогућиће увођење сличног пореза и у другим земљама ЕУ, пише „Тајмс".

Европска комисија одобрила је Румунији, која је постала чланица ЕУ 2007. године, да повећа порез на овај начин.

Међутим, председник румунског синдиката прехрамбене индустрије Драгош Фрумосу тврди да су такви планови контрапродуктивни.

Порез на брзу храну ће довести до повећања цена и смањења продаје, због чега ће мултинационалне компаније бити приморане да оду у друге земље, па ће многи Румуни остати без посла, сматра Фрумису, преноси „Тајмс".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи