Борба против рака грлића материце

Британски стручњаци сматрају да би уз минимална улагања и до трећине фаталних случајева рака грлића материце у земљама у развоју могло да се спречи. Употребом раствора сирћетне киселине може се успешно открити присуство потенцијално опасне лезије.

Једноставним тестирањем, које кошта свега два долара, и тренутним третманом, лекари би у сиромашнијим земљама могли да спрече 100.000 случајева смрти од рака грлића материце годишње, поручују британски стручњаци с Универзитетског колеџа у Лондону.

Ова врста рака по смртности на првом је месту међу канцерозним болестима код жена у земљама трећег света, у којима су главни проблем неадекватна здравствена инфраструктура и високи трошкови уобичајеног тестирања и вакцинације, преноси агенција Ројтерс.

Уместо лабораторијског тестирања постојања хуманих папилома вируса (ХПВ) - најчешћих узрочника ове врсте рака - лекари у земљама у развоју би могли да се ослоне на визуелни преглед и наношење на грлић материце мање количине раствора сирћетне киселине.

На тај начин евентуалне лезије из којих може да се развије рак постале би уочљиве.

Ове лезије би потом могле да се третирају на лицу места, чиме би, према процени британских стручњака, могла да се спасе трећина жена од око 300.000 које сваке године умиру од рака грлића материце, од чега 85 одсто у земљама у развоју.

Истраживања су показала да је овај поједностављен и јефтин начин тестирања, поуздан и прихватљив за жене у руралним и изолованим срединама, у којима нема савремених техничких средстава и лабораторија.

Вакцине „гардасил" и „церварикс" штите од једног броја ХПВ-а, али доступност тих вакцина, као и лабораторијских тестова је ограничена у многим земљама Африке, Азије и Јужне Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи