Напредак у испитивању леукемије

Откривањем још четири генске варијанте које повећавају ризик оболевања од једног од најчешћих облика леукемије, још једном је потврђено постојање везе између наслеђа и ове озбиљне болести крви.

Стручњаци Европског института за истраживање рака открили су четири нове генске варијанте које повећавају ризик оболевања од једног од најчешћих облика леукемије, поткрепљујући претпоставку да ризични фактори за ову болест крви могу да буду наследни.

Рачунајући и новвооткривене четири, научницима је сада познато укупно 10 генских варијанти које се доводе у везу са хроничном лимфоцитном леукемијом (ЦЛЛ).

Резултати студије потврдили су да код 87 одсто оболелих од поменуте врсте леукемије постоји бар један од откривених генских фактора ризика.

Четири нова фактора су уобичајена међу европским становништвом, а сваки од њих доприноси повећању ризика оболевања од ЦЛЛ-а.

Реч је о болести која у западним земљама има удео између 30 и 40 одсто међу леукемијским обољењима одраслих и која се углавном дијагностикује код особа старијих од 55 година.

Овај тип леукемије готово је једнако распрострањен међу белим и црним становништвом, али међу азијским народима није толико чест.

Вођа истраживања Ричард Хоулстон истакао је да наследни ризик од ЦЛЛ-а није последица посебне варијанте појединачног гена, него посебности више њих.

Фактори ризика идентификовани су истом техником генетске анализе коју су светски стручњаци раније користили да би утврдили варијанте гена одговорне за рак дојке, простате, тестиса, мозга, дебелог црева и дечије леукемије.

Гени 2.503 особе оболелеле од хроничне лимфоцитне леукемије упоређени су са генима 5.789 здравих људи, у потрази за разликама у ДНК-у између те две групе.

Што је више тих ризичних фактора код појединца, то је већи ризик оболевања од поменуте врсте леукемије. На пример, особе које имају више од 13 ризичних фактора за ЦЛЛ, изложене су седам пута већој могућности да оболе од те болести него просечно становништво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво