Хигијеном до здравих десни

Релативно „безопасан" зубни плак уколико се не уклања може довести до појаве џепова и болести десни. Лоша орална хигијена и болести уста и зуба могу повећати ризик од погоршања целокупног здравственог стања.

Многи се најероватније сећају савета зубара и одраслих да зарад лепог осмеха зубе треба прати више пута сваког дана, али не заборавити ни зубни конац ни таблетице флуора.

Можда би неки пажљивије и редовније прали зубе да су знали да лоша орална хигијена и болести зуба могу повећати ризик од појаве чира, дигестивних проблема, болести срца, шлога и дијабетеса.

У устима човека „станује" више милиона бактерија. Док су неке бактерије корисне и учествују у разградњи, а тиме и варењу хране још у устима, друге учествују у стварању плака, лепљиве и киселе супстанце која изазива болести десни.

Уколико се уклања свакодневно прањем уста и зуба и коришћењем зубног конца, плак је релативно „безопасан". Међутим, ако остане у устима, зуби ће полако пропадати јер су појава такозваних џепова и болести десни неизбежне.

Током времена, лоша хигијена уста и зуба доводи до оштећења ткива и костију које „држе" зубе, па ће они, здрави или покварени, почети да испадају.

Мушкарци су нарочито подложни обољењима десни. На пример, 34 одсто мушкараца старости између 30 и 54 године пате од неког обољења десни, док у истој старосној групи тек 23 одсто жена има наведене здравствене проблеме.

Одржавање задовољавајућег нивоа хигијене уста и зуба, као и поступање у складу са саветима зубног лекара, помоћи ће вам да сачувате зубе, али и здравље.

Међу припадницима најсиромашнијих слојева највише је забележених случајева болести десни, што се најчешће објашњава нередовним одласком код зубара.

Како старимо тако се десни повлаче и остављају огољен корен зуба који је тако много подложнији штетном утицају плака. Такође, лучи се мање пљувачке која игра веома важну улогу у „испирању" уста од плака.

Генетика и у овом случају може да има последњу реч, тако да уколико родитељи губе зубе због болести десни, дете мора бити на опрезу.

Слаткиши и напици са додатком шећера подстичу развој плака, док на чвршћу храну и грицкалице може се одломити део зуба или оштетити глеђ.

Хронично шкргутање и грчење вилице доводи до разних механичких оштећења. Огуљена глеђ, напукао или расклиматан зуб, као и потпуни губитак једног или више зуба може бити резултат тих штетних навика.

Новије студије показују да употреба дувана може бити један од главних узрока развоја и напредовања болести десни.

Осим тога, после хируршких интервенција у усној дупљи примећено је да материје из цигарета успоравају процес зарастања и умањују успешност интервенције.

Лекари саветују пацијентима да уколико примете црвенило, оток, осетљивост или повлачење десни, затим крварење, чудан или непријатан мирис или укус у устима, као и бол при жвакању, обавезно посете свог стоматолога који ће утврдити узроке таквог стања и препоручити одговарајућу терапију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи