Гојазност опаснија и од пушења

Иако пушење и даље изазива највише смртних случајева, гојазност проузрокује исти, ако не и већи број обољења, показала нова америчка студија. Такође, док се у последњих петнаест година број пушача смањује, популација гојазних у свету расте великом брзином.

Гојазност је од пушења преузела место највеће претње људском здрављу, поручују амерички стручњаци с Универзитета Колумбија и њујоршког Сити колеџа.

Широк струк, наиме, данас изазива исто толико, а можда и више болести него дуван.

Такође, прекомерна телесна тежина у истој мери (ако не и више) као и цигарета утиче на скраћивање животног века, тврде амерички научници, а преноси британски „Индипендент".

Овакав развој ситуације научници предвиђају већ годинама, с обзиром да проценат гојазних у свету брзо расте, док број пушача опада.

На основу здравствене анкете међу 3,5 милиона одраслих Американаца, највеће до сада, утврђено је да је између 1993. и 2008. године бројност пушача у САД опала за 18,5 одсто, док је популација гојазних повећана за чак 85 одсто.

Процењује се да је пушење још увек већи узрочник смрти од гојазности, али да гојазност ипак изазива већи број обољења него цигарете.

Експерти с обе стране Атлантика упозоравају да би епидемија гојазности у свету могла да доведе и до првог снижења прогнозе очекиваног људског века за последњих 200 година.

Мере које се предлажу за борбу против гојазности укључују и такозвани „порез на масноћу", као и на пенушава и кола пића, која највише доприносе гојазности међу младима.

У Британији је Гордон Браун 2004. године ставио вето на предлог Даунинг стрита да се уведе „порез на масноћу", образлажући то чињеницом да ће она највише погодити сиромашне слојеве становништва.

Претпрошле године, мало је недостајало да се у Британском медицинском удружењу усвоји предлог увођења пореза на чоколаду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи