Мобилним телефоном против Алцхајмера?

Студија, започета са претпоставком да су мобилни телефони штетни, установила је да су електромагентни таласи које они емитују имали стимулативан ефекат на мождане функције мишева. Електромагнетни таласи допринели су да са мозга нестану наслаге амилоида, које су карактеристичне за Алцхајмерову болест.

Резултати истраживања, објављени у Сједињеним Америчким Државама, показују да би мобилни телефони, за које се сумњало да могу да изазову тумор мозга, могли да спрече појаву Алцхајмерове болести или да је ублаже.

Експеримент је обављен на око стотину мишева. Они су били изложени електромагнетним таласима које емитују мобилни телефони током седам или осам месеци на сат два дневно, чиме се репродуковао утицај употребе тих апарата током више деценија код људи.

Један део испитиваних мишева је генетски модификован да развије Алцхајмерову болест која изазива проблеме са памћењем код старијих особа, док су други били нормални и нису показивали никакве генетске предиспозиције за ту болест.

„Изненадили смо се кад смо констатовали да изложеност мобилном телефону, када се почне у раном добу одраслог миша, штити памћење животиње која би иначе развила симптоме Алћајмера", рекао је Гери Арендаш, професор неурологије на Универзитету Јужне Флориде, који је главни аутор студије објављене у "Дневнику о Алцхајмеровој болести".

Побољшан проток крви кроз мозак 

Професор Арендаш је рекао да је највеће изненађење било да су електромагнетни таласи које емитују мобилни телефони успели да поново успоставе нормално памћење међу старим мишевима који имају Алцхајмер.

Студија показује да су електромагнетни таласи које производе мобилни телефони допринели да нестану наслаге пептида бета амилоида на мозгу мишева.

Научници сматрају да је нагомилавање амилоида узрок дегенеративног можданог поремећаја који је одлика Алцхајмерове болести јер спречавају нормалан проток кроз мождане ћелије.

Арендаш каже да су при извођењу експеримента употребљени критеријуми који могу да буду упоредиви са људима и да резултати овог испитивања могу да буду валидни и за људе.

Истраживачи су студију започели са претпоставком да ће ови таласи бити штетни, а установили су да не само да они нису изазвали рак код мишева већ су имали стимулативан ефекат на њихове мождане функције.

„Ови таласи повећавају проток крви у мозгу и стимулишу га код нормалних појединаца", рекао је Арендаш.

Током сеанси са мобилним телефонима, научници су констатовали да се повећава температура мозга код мишева, што би могло да објасни повлачење амилоидних плочица, и то после више месеци изложености електромагнетном пољу мобилних телефона.

Арендаш сматра да би вредело истражити утицај ових електромагнетних таласа на човека.

Други аутор студије, Чуахаи Цао, рекао је да кад би се установила одговарајућа електромагнетна фреквенција која би ефикасно спречила нагомилавање амилоида на мозгу, та технологија могла брзо да се примени на лечење Алцхајмерове болести код људи.

У САД од Алцхајмера болује 4,5 милиона људи, што је дупло више него 1980. године, према подацима Националног института за здравље (НИХ).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара