Гојазност фатална за мушкарце

Одсуство фактора ризика не значи да су средовечни мушкарци са вишком килограма изван опасности да оболе од болести срца и шлога, тврде шведски стручњаци и наглашавају да су такви пацијенти изложени и већем ризику од смрти.

Мушкарци средњих година са вишком килограма могли би да буду изложени већем ризику од проблема са срцем, шлога, па и од смрти него они са виткијом фигуром, чак и кад немају традиционалне ризичне факторе, указује једна шведска студија, обављена на Универзитету у Упсали.

Нека ранија истраживања сугерисала су да, уколико одрасле особе са вишком килограма или гојазношћу немају и такозвани „метаболички синдром", њихов ризик од дијабетеса, срчаних болести и шлога није виши него код људи нормалне тежине.

Метаболички синдром подразумева симптоме као што су гојазност у пределу стомака, висок притисак, повећан ниво шећера у крви, низак ниво „доброг", односно ХДЛ холестерола и висок ниво триглицерида. Довољно је да имати три од наведених фактора да би метаболички синдром био констатован.

Стручни тим из шведског града Упсале, предвођен доктором Јоханом Арнловом током 30 година пратио је здравствено стање 1.758 Швеђана.

Резултати истраживање шведских стручњака показали су да су људи без метаболичког синдрома, али са вишком килограма, изложени 52 одсто већем ризику од инфаркта, шлога и других компликација од мушкараца нормалне тежине. Код гојазних људи тај ризик је двоструко већи.

Највећем ризику су, ипак, изложени гојазни људи који уз то пате и од метаболичког синдрома.

Ризик од инфаркта и шлога, као и смртни ризик код њих је два и по пута већи него код мушкараца нормалне тежине код којих није забележен метаболички синдром.

Иначе, сам метаболички синдром негативно делује и код мушкараца нормалне тежине.

Такви испитаници били су под 63 одсто већим ризиком од инфаркта, шлога и стања која су с њима у вези, него мушкарци који не пате од метаболичког синдрома.

Др Арнлов закључује да би гојазни мушкарци у сваком случају требало да настоје да ослабе, без обзира на то да ли пате од метаболичког синдрома или не.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво