Претерана чистоћа није добра за здравље

Резултати истраживања међународне групе научника потврдили су да превелика чистоћа штети добром здрављу. Иако су пратили здравствено стање прасића, стручњаци тврде да без приступа бактеријама, ни људски организам не може да се бори против неких болести.

Шаљиви стихови Душка Радовића који описују дечака који се разболи од претераног умивања, нису толико далеко од истине колико се доскоро мислило.

Предвођен професорком Дениз Кели са Универзитета Абердин у Шкотској, међународни стручни тим успео је да потврди досадашње сумње да претерана хигијена може шкодити здрављу.

Истраживање, које су научници спровели на три групе прасића које су ставили у различите средине, показало је да сувише стерилна средина може да спречи развој одбрамбених механизама организма против одређених болести.

Прва група прасића живела је на уобичајени начин, слободна да се напољу прља, друга је живела нормално, али није смела да излази напоље, док су прасићи распоређени у трећу групу живели изоловано и добијали антибиотску терапију.

Прасићи из све три групе клани су у различитом периоду старости како би се испитала њихова цревна флора.

Прва група прасића имала је цревну флору богатију „лактобацилима", бактеријама познатим по стварању баријере за друге патогене бактерије.

Ради се о првом научном истраживању којим је утврђена веза између претеране хигијене и болести, о којој се често говори.

Научници су већ дуго сумњали да претерано спровођење хигијенских мера подстиче појаву алергија или патологија као што је Кронова болест. Овај експеримент је то и потврдио.

Без приступа одређеним бактеријама, ни људски организам не може да ствара имунолошку одбрану против одређених патологија, пренели су француски медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво