После инфаркта даље од цигарета

Опсежна вишегодишња студија потврдила је да особе које оставе цигарете након срчаног удара живе дуже него они који не могу да се одрекну пушења.

Особе које после преживљеног инфаркта престану да пуше живе дуже од оних које нису успеле да се одрекну цигарета, показала је студија обављена на Универзитету у Телавиву, која је потврдила тезу да никад није касно да се остави дуван.

Студија, којом је руководио доктор Јарив Гербер, током 13 година пратила је више од 1.500 људи који су преживели инфаркт.

Резултати истраживања показују и то да и они који после срчаног удара не оставе сасвим цигарете, али смање њихов број, живе дуже од особа које наставе по старом.

Пацијенти који су после инфаркта сасвим оставили цигарете, били су под 37 одсто мањим ризиком да умру током тринаестогодишњег периода трајања студије, што их готово изједначава са испитаницима који никад нису пушили.

Пушачи који се ни после инфаркта нису одрекли дувана били под 43 одсто већим смртним ризиком од оних који су то успели. 

Особе које су извесно време пре инфаркта оставиле дуван, тиме су смањиле исход од смрти током тринастогодишњег периода за чак 50 одсто.

Студијом је била обухваћена 1.521 одрасла особа стара 65 и више година, која је после првог инфаркта који је наступио 1992. или 1993. године лечена у једној од осам израелских болница.

Од укупног броја праћених пацијената, у тренутку инфаркта 27 одсто никад није пушило, 20 одсто су били бивши пушачи, а више од половине пушачи.

По отпуштању из болнице, већина је покушала да остави цигарете, а 35 одсто њих трајно је апстинирало током наредних 10 до 13 година.

Током трајања студије, умрло је 427 учесника студије. При том је смртни ризик био највећи код оних који су наставили да пуше и након што су у обзир узети фактори као што су гојазност, навике у вези с физичком активношћу, образовање, приходи и укупно стање здравља.

Пацијенти који су наставили да пуше, прецизније њих 381, и да ље су били изложени већем ризику од смрти, али се вероватноћа да ће доћи до смртног исхода смањивала за чак 11 одсто за сваких пет цигарета дневно мање.

Израелски стручњаци напомињу да је добробит од остављања дувана - било пре, било после инфаркта - у најмању руку исто толико велика као и терапије које се примањују да би се избегли даљи проблеми са срцем.

Пацијентима се након срчаног удара преписују лекови којима се смањује ниво холестерола, саветује коришћење аспирина и бета блокатора, уз помоћ којих се ризик од смрти код особа које су преживеле инфаркт смањује за између 15 и 29 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво