Лек против мамурлука

Понети празничном атмосфером, многи су попили неколико алкохолних пића више него што је требало. Сада се ваља изборити са главобољом, мучнином и другим нежељеним „ефектима".

Сада је касно за мере предострожности јер вас је бол у глави и пробудио. Који год алкохол да сте пили, одмор, сан и велике количине воде и свежег воћног сока морају бити укључени у вашу „рехабилитацију".

Постоји много лекова којим наводно можете ублажити последице претеривања у уносу алкохола, али медицина ниједан од њих није званично признала.

Многи од народних савета против мамурлука помоћи ће вам да надокнадите витамине и течност које сте током ноћи изгубили, док ће неки (попут предлога да избегавате кофеин) чак убрзати опоравак. Међутим, не постоји универзалан лек који може да помогне свима.

У оваквим ситуацијама, прво се морате добро наспавати, затим освежити организам уношењем велике количине воде и свежег воћног сока.

Упркос увреженом мишљењу да кафа доприноси бржој елиминацији алкохола, избегавајте тај напитак како не бисте наставили дехидратацију организма. Кофеин из кафе на готово исти начин као и алкохол изазива излучивање течности из организма - управо супротно од онога што вам је потребно после претеривања претходне ноћи.

Такође, како бисте помогли телу да се избори са токсинима, уносите доста витамина Ц, најбоље из свежег сока од поморанџе, као и намирнице богате минералним материјама и туширајте се наизменично топлом и хладном водом.

Присталица лечења мамурлука расолом све је мање јер је у питању течност са високим садржајем соли, што додатно оптерећује организам.

У случају да вам је пао шећер, уносећи храну вратићете се „на ноге", а осим тога, активираћете метаболизам и убрзати процес прераде нагомиланог алкохола у организму.

Деловаће као изговор да бисте јели висококалоричну храну, али намирнице богате мастима могу да буду добар савезник у борби против мамурлука.

Амино киселине, којих има у јајима, учествују у изградњи ензима које је претходног дана уништио алкохол.

Сланина и кобасице садрже протеине, док је парадајз богат шећером и антиоксидантним материјама. Све три материје одличне су против последица претераног уноса алкохола.

Нове количине алкохолних пића нису добра идеја, јер ћете чула заварати само привремено, а онда ћете се осећати још горе. 

Екстрат артичоке подстиче лучење жучи и на тај начин се олакшава рад јетре и ублажава главобоља.

Стручњаци препоручују да, уколико се не осећате изузетно лоше, физичком активношћу „истерате" алкохол из организма. У ситуацији када је и стајање тешко, вожња бицикла или трчање делују невероватно, али када изађете напоље, лагана шетња може се постепено интензивирати. Такође, стручњаци препоручују пливање јер делује веома освежавајуће.

Нежељени ефекти лекова попут аспирина, ибупрофена, могу бити увећани када се акохол налази у телу, тако да је најбоље не посезати за њима у жељи да се отарасите болова.

Аспирин, као и алкохол, разређује крв и у овој ситуацији може имати појачано дејство, док ацетаминофени у комбинацији са раније унетим алкохолом могу оштетити јетру.     

Ибупрофен такође може изазвати крварење у стомаку, стога баз савета лекара не узимајте лекове за које сматрате да вам могу помоћи.    

Већина људи зна да препозна тренутак када је доста, и зато се следећи пут сетите да послушате организам како се не бисте поново осећали овако лоше.

Лекари саветују и ограничин унос алкохолних пића у наредним данима јер кумулативно дејство током празничника може да доведе до тога да особа заврши у болници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво