Загађеност умањује дејство инхалатора

Група америчких стручњака дошла је до закључка да загађеност ваздуха знатно смањује ефикасност инхалатора које користе оболели од астме. Штетне материје из ваздуха иначе погоршавају здравствено стање астматичара.

Загађеност ваздуха, која може да изазове запаљење ваздушних путева код особа оболелих од астме, може такође да умањи и ефикасност инхалатора које те особе користе да би што брже ублажиле симптоме, показали су резултати америчке студије, коју су спровели стручњаци Универзитета у Питсбургу.

Доктор Фернандо Олгин и његове колеге пратили су 85 пацијената - деце, старости од седам до 12 година код којих је дијагностикована астма, да би утврдили да ли загађење ваздуха има било каквог утицаја на функционисање инхалатора.

Сва деца била из главног града Мексика, у којем је загађеност ваздуха, због густог саобраћаја, обично веома висока. Међу испитаницима, 53 је патило од благе астме која се повремено испољава, 20 од благе упорне астме и 12 од умерене упорне астме.

Стручни тим утврдио је да виши ниво штетних материја у ваздуху, нарочито азотдиоксида, смањује ефикасност инхалатора, не зато што они нису функционисали како треба, већ зато што изгледа деца нису довољно добро реаговала на медикамент.

Код повећања нивоа азотдиоксида у ваздуху за 10 милијардитих делова, ефикасност инхалатора се смањивала за 15 одсто. Према подацима америчке Организације за заштиту природне средине, у САД је просечан ниво азотдиоксида у ваздуху између 10 и 20 милијардитих делова.

Истраживачи су утврдили и да инхалирање стероида пружа извесну заштиту против дејства загађеног ваздуха. Код 25 испитаника, који су боловали од упорне астме и редовно инхалирали кортикостероиде, долазило је до ефикаснијег и бржег ублажавања симптома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи