Тумор мозга резултат дејства два гена

Развој једног од најчешћих, али и веома агресивних тумора мозга - глиобластома - највероватније изазивају заједно два гена активна код више од 60 одсто оболелих. Стручњаци се надају да би ово откриће могло да доведе до начина да се процес стварања малигних ћелија спречи или преокрене.

Амерички истраживачи идентификовали су два гена одговорна за један од најагресивнијих облика тумора мозга, глиобластома.

Глиобластом, такође један од најчешћих тумора мозга, убрзано напада здраво ткиво, стварајући туморе које није могуће оперисати. Научници нису досад знали шта је узрок толике агресивности овог обољења.

Стручњаци са Универзитета Колумбија, предвођени доктором Антониом Јаваронеом, утврдили су да су гени C/EPB и Stat3 активни код око 60 одсто оболелих од глиобластома.

Изгледа да та два гена у тандему активирају на стотине других, за које је утврђено да претварају нормалне ћелије мозга у канцерозне.

Америчке стручњаке је нарочито зачудило то што ниједан од наведених гена није досад довођен у везу са тумором мозга.

Када да су стручњаци блокирали оба наведена гена у ћелијама људског глиобластома, сасвим је онемогућено стварање тумора код мишева којима су те ћелије убризгане.

Стручни тим са Колумбије сада ради на развоју лека који би постигао такав резултат и који би могао да се примени на оболелима за које засад не постоји одговарајући третман лечења.

„То значи да више не бисмо губили време развијајући лекове против мање важних 'играча' код тумора мозга. Сада можемо да нападнемо најважније 'играче'", објаснио је др Јавароне.

Утврђено је да оболели од глиобластома код којих су активирана оба поменута гена, умиру до 140 недеља након постављања дијагнозе, док половина оних код којих ти гени нису активни преживљава тај период.

Коментаришући резултате овог истраживања, Нел Бари из британске организације за истраживање рака "Cancer research" истиче да су откривене кључне промене које од здравих можданих ћелија праве ћелије глиобластома. Та нова знања могла би да доведу до начина да се процес стварања малигних ћелија спречи или преокрене.

„Техника коришћена у овој студији требало би да помогне научницима да схвате ове промене и код других врста рака, што ће у будућности довести до нових и персонализованијих приступа лечењу", закључила је Баријева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво